друкувати


В Івано-Франківську підвищать тарифи на ритуальні послуги

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-01 12:33:06

Нещодавно комунальне підприємство "Міська ритуальна служба" розробило і презентувало проект регуляторного акта — рішення виконавчого комітету "Про тарифи на ритуальні послуги, пов’язані з похованням". Згідно з законодавством такого роду рішення повинні бути обговорені на громадських слуханнях, тож днями такий захід відбувся. Одразу зазначимо, що особливого ажіотажу ця тема не викликала: на громадські слухання не прийшли не лише пересічні громадяни, а й навіть журналісти. Зрештою, організаторів слухань така обставина зовсім не розчарувала, адже навіть за наявності однієї людини на слуханнях достатньо, щоб вважати їх такими, що відбулися.

Проект рішення "Про тарифи на ритуальні послуги" передбачає регулювання цін на ритуальні послуги, передбачені в мінімальному переліку окремих видів ритуальних послуг. Законодавець обмежив рівень рентабельності, який не повинен перевищувати 12% повної собівартості послуг. Крім того, обмежується рентабельність доставки померлих на судмедекспертизу в розмірі 20%. Одночасно проект рішення дозволяє підприємству вносити зміни в тарифи на послуги у разі зміни розміру мінімальної заробітної плати або зміни вартості паливно-мастильних матеріалів. Разом із тим підприємство може встановлювати ринкові ціни на виготовлення та реалізацію предметів ритуальної належності.

КП "Міська ритуальна служба" створено в 2011 році і з того часу виконує функції ліквідованого спецкомбінату комунально-побутового обслуговування. Причиною ліквідації спецкомбінату було накопичення підприємством значних боргових зобов’язань. Зміна назви викликала необхідність по-новому встановити тарифи на ритуальні послуги, а також затвердити їх у конкретних цифрах, чого раніше не зробили. Як зазначила економіст підприємства Наталя Дехтяр, при підготовці рішення його ініціатори користувались відповідними наказами Держжитлокомунгоспу України, а також розробленою цим відомством методикою. За словами Н.Дехтяр, при розрахунку вартості послуг підприємство врахувало всі вимоги, а саме рівень зарплат, відрахування до бюджету, загальновиробничі витрати, адміністративні видатки та рентабельність.

Як заявив директор КП "Міська ритуальна служба" Роман Микула, підприємство провело моніторинг по Україні і виявилось, що тарифи в Івано-Франківську є чи не найнижчими в країні. Загалом у мінімальному переліку ритуальних послуг, який затверджено на законодавчому рівні, є десять послуг. Найважливішою і найдорожчою послугою є копання могили. івано-франківські комунальники пропонують два види цієї послуги — копання могили ручним способом та механізованим. Зазвичай жителі замовляють механізоване копання, оскільки цей спосіб дешевший, хоча не завжди ним можна скористатись. В Україні існують два базові підходи до визначення вартості копання могили. У деяких містах розробляють літні та зимові тарифи, адже копання могили в зимовий період є набагато затратнішою процедурою. В інших містах використовують середньозважений тариф, коли вартість послуг не відрізняється залежно від пори року. Вартість копання могили залежить також і від її довжини. В проекті рішення передбачено тарифи для чотирьох типів могил, однак ми зосередимось на найбільш вживаному варіанті — могилі довжиною два метри.

В Івано-Франківську немає сезонних тарифів, тому копання могил тарифікується однаково, незалежно від пори року. За чинними тарифами, які виставлено на офіційному сайті підприємства, копання могили ручним способом коштує 614 грн., механізованим — 398 грн. Проект рішення передбачає істотно вищі тарифи: 659,4 грн. за ручне копання і 555 грн. за механізоване. Однак у новому проекті є "ноу-хау", а саме ще один пункт у переліку послуг — "Закопування могили ручним способом". У вищезгаданому мінімальному переліку окремих видів ритуальних послуг, який розробив Держжитлокомунгосп, є лише десять видів послуг. Зокрема, послуга "копання могили" включає в себе: викопування могили ручним або механізованим способом, опускання труни з тілом померлого в могилу, закопування могили, формування надмогильного насипу та одноразове прибирання території біля могили. Як бачимо, законодавець розглядає викопування могили та закопування її як одну послугу, на відміну від наших комунальників. Ця розбіжність дуже суттєва, адже в переліку послуг, який пропонує затвердити підприємство, є вже не 10, а 11 послуг. Причому вартість закопування могили ручним способом становить 190,6 грн. (для могили довжиною два метри). Цю суму варто додати до вищевказаних тарифів, і виявиться, що копання могили ручним способом обійдеться замовникові у 850 грн., а при механічному — 745 грн.

Та повернімося до заяви Романа Микули про те, що тарифи в Івано-Франківську є чи не найнижчими в Україні. "Галичина" проаналізувала тарифи на ритуальні послуги в інших містах України, і ми вимушені констатувати, що ця заява цілком не відповідає дійсності. В сусідньому Тернополі копання могили коштує 209 грн. влітку і 355 грн. взимку. В місті Славуті (Хмельницька область) відповідно — 199 грн. та 299 грн.; у закарпатському Мукачеві — 298 грн. та 445 грн. У містах нашої області тарифи також відчутно нижчі: у Коломиї — 343 грн., в Калуші — 480 грн. (ручне) та 258 грн. (механізоване). Навіть у Києві за копання могил правлять від 171 до 605 грн. залежно від пори року та інших факторів. Як бачимо, тарифи у цих містах відчутно нижчі за івано-франківські розцінки.

У 2010 році Івано-Франківське обласне відділення Антимонопольного комітету України порушило справу за ознаками зловживання монопольним становищем з боку спецкомбінату. Співробітники АМКУ з’ясували, що спецкомбінат долучив до тарифів на окремі ритуальні послуги завищені розміри адміністративних витрат і рентабельності. Схоже, що наступник спецкомбінату — "Міська ритуальна служба" йде аналогічним шляхом. Складно пояснити, як може існувати чотирикратна різниця у вартості послуг в різних містах України, адже і методика наче одна, але рахують по-різному.

Громадські слухання завершились тим, що жодних зауважень і пропозицій до проекту рішення внесено не було. Тепер слово за міськвиконкомом, який повинен затвердити це рішення. А після цього нові тарифи ляжуть відчутним тягарем на іванофранківців.

Автор: Юрій КРИВЕНЬ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА