друкувати


Експерти прогнозують зниження кредитних ставок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-29 01:45:57

Якщо Нацбанк зробить курс гривні трохи вільнішим, то можна очікувати, що вже у наступному році кредити поступово подешевшають, вважає керівник проектів українського представництва консалтингової компанії zeb Тарас Тищенко.

"На даний момент високі ставки обумовлені в т.ч. накопиченням ліквідності гравцями споживчого кредитування перед новорічним сплеском кредитної активності. Цей чинник перестане діяти вже на самому початку 2013 року", - сказав він.

За словами фахівця, висока ціна кредитів на ринку зумовлена також очікуваннями післявиборчої девальвації. І цей фактор буде продовжувати діяти, поки курс долара не досягне рівноважного або поки тиск на курс не буде нейтралізовано. Тому хоча ставки і знизяться, вони будуть залишатися досить високими.

Погоджується з думкою експерта і начальника відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банку Аваль" Дмитро Сологуб, який вважає, що поступового зниження кредитних ставок "хоча б до рівня нижче 20%" можна очікувати у разі, якщо НБУ відійде від режиму жорсткої прив'язки обмінного курсу.

Як повідомлялось, на сьогодні можливість взяти кредит цікавить населення удвічі більше, ніж варіанти вкладання грошей на депозити, про що свідчить аналіз пошукових запитів в Google та Яндекс, яке провела консалтингова контора "Ашманов і партнери Україна".

Джерело: ТСН