друкувати


Ліки у поєднанні з грейпфрутами можуть ставати отрутою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-27 03:10:10

Прийом деяких поширених лікарських засобів у поєднанні з грейпфрутами може викликати смертельні побічні ефекти, йдеться в статті, опублікованій в журналі Канадської медичної асоціації (Canadian Medical Association Journal, CMAJ).

Близько 20 років тому вчені вперше виявили, що прийняття деяких поширених ліків у поєднанні зі звичайною їжею може бути небезпечне для здоров'я. Через хімічну несумісність можуть виникнути небезпечні побічні ефекти, у тому числі смертельні – анафілактичний шок, гостра ниркова недостатність, зупинка дихання, шлунково-кишкова кровотеча, пригнічення функції кісткового мозку та інші.

Співробітники Інстітуту Лоусона по дослідженню проблем здоров'я в канадському Лондоні (Lawson Health Research Institute) пояснили непоєднувальність з ліками цитрусових, вивчивши взаємодію медикаментів з грейпфрутами і севильскими помаранчевими апельсинами. Виявилось, що в цих фруктах містяться фуранокумарини – активні речовини, які багато разів помножують дозу прийнятої лікарської речовини, роблячи її смертельно небезпечною. Згідно розрахункам фахівців, стакан апельсинового соку на день може збільшити дозу ліків більш ніж утричі.

"З грейпфрутом не поєднується багато ліків, які часто прописують лікарі, причому в найзвичайніших випадках на зразок серцево-судинної недостатності. Вірогідність виникнення неприємних наслідків збільшується, оскільки за останні чотири роки число несумісних з грейпфрутом медикаментів зросло", – пише один з авторів роботи Девід Бейлі (David Bailey).

Автори статті підкреслюють, що фуранокумарини залишаються в організмі протягом багатьох годин після прийняття в їжу грейпфрута, тому "підозрілі" цитрусові на час лікування безпечніше просто виключити з раціону.

Джерело: Освітній портал