друкувати


Заняття музикою і малюванням штовхають школярів до депресії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-23 11:10:42

Підлітки з креативним складом розуму частіше за інших страждають від депресій, показало дослідження коледжу Бостона (США). Учені вперше пов'язали заняття музикою, малюванням і в театральному гуртку з симптомами психічних розладів у молодих людей.

В ході дослідження вчені розглянули позакласну діяльність учнів в 2002, 2004, 2006, 2008 і 2010 роках. На питання фахівців, присвячені відвіданню гуртків, відповідали більше 2000 осіб. Для визначення міри депресії підлітки також розповіли про свій емоційний стан і тривожні симптоми на зразок зниження апетиту, втрати концентрації, браку сил, безсоння.

Виявилось, дівчатка частіше малювали після школи. Вони ж демонстрували більше ознак депресії. Проте в цілому заняття малюванням значно підвищували вірогідність депресії. За словами Лори Янг, керівника дослідження, діти, що займаються лише спортом, навпаки, рідше страждали від симптомів депресії. Але спорт не допомагав креативним підліткам. Значить, причиною депресії був не брак фізичної активності.

Зробити остаточний висновок про причини депресії вченим так і не вдалося. Можливо, креативні підлітки сприймають більше інформації від оточення. Це провокує перевантаження й депресію. З іншого боку, ця якість може допомогти людині стати художником. Крім того, серед талановитих підлітків багато інтровертів.

Джерело: Освітній портал