друкувати


Василь Рябий: Найбільше я вдячний Богові

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-23 02:30:36

Днями у приміщенні Музею історії міста Коломиї відбулася репрезентація рекомендаційного бібліографічного покажчика "Василь Рябий: грані літературної діяльності", присвячений 40-річчю літературної творчості поета. 29 жовтня 1972 року у газеті "Прикарпатська правда" був надрукований вірш Василя Рябого під назвою "Цимбаліст".

Це не був його перший твір, але саме він став його серйозним рубежем, з якого саме і починає відлік його 40-річна літературна діяльність

"Знаєте, 40 років літературної діяльності - це вже курйоз. І за працю над цим бібліографічним показчиком я хочу подякувати працівникам коломийської бібліотеки №3 для дітей, зокрема Вірі Тороватовій та Ганні Мікловді. В цьому показчику видно, як я працював, але собі оцінки, звісно, я давати не можу, і це парадоксальний момент, я зумів видати скільки книжок, мені і самому не віриться. Книжки – це твоє життя, твої думки, і це потрібно множити. За це все я найбільше дякую Богові і тим людям, які мене підтримували протягом 40 років, а особливо упродовж останніх 20-ти...", - зазначив відомий поет, письменник, журналіст Василь Рябий.

Василь Рябий – автор 19 окремих видань та 34 поетичних збірок. Окремі його вірші перекладені російською, румунською, англійською, італійською і французькою мовами.

"Що може подарувати бібліотекар письменнику чи поетові на ювілей? Звичайно, що організувати і провести якийсь літературний захід. Але мені хотілося для Василя Михайловича зробити щось більше, і тоді в мене виникла така ідея зробити рекомендаційний бібліографічний показчик, який би охоплював усі його літературні твори", - зазначила бібліотекар читального залу бібліотеки №3 для дітей м. Коломиї Віра Тороватова.

Також у рамках зустрічі свою книжку під назвою "Квітневий сніг" репрезентувала Вікторія Кохан.

"Василь Михайлович є рецензентом моєї книжки "Квітневий сніг". Це збірка життєвих історій, які друкувалися у коломийських виданнях. Ідея зібрати це все і впорядкувати належить моєму батькові, почесному журналісту України, а вже далі мене супроводжував Василь Михайлович і, як бачите, довів до логічного завершення, взяв під своє крило, коли ця книжка виходить на читацький загал. Я бажаю, щоб він і надалі так плідно працював, щоб світ бачив його чудові книжки", - зазначила письменниця, журналіст Вікторія Кохан.

Того дня авторів вітали голова обласної організації Національної спілки журналістів України Вікторія Плахта, начальник прес-служби голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Тамара Лейб’юк, представники міської і районної влади і, звісно, колеги по перу. Секретаріат Національної спілки журналістів України нагородив Василя Рябого почесною грамотою, а також поет отримав відзнаку міського голови.

Варто зазначити, що напередодні цієї репрезентації бібліографічного показчика Василь Рябий побував у ЗОШ №4. Спільними зусиллями працівники навчального закладу та Коломийської бібліотеки №3 для дітей організували зустріч учнів з Василем Рябим. Школярі пізнали багато цікавого про літературну творчість поета.

Щодо творчої зустрічі в Музеї історії міста Коломиї, то вона відбулася у приємній атмосфері: декламували вірші, лунала музика, спогади… від цього всі присутні отримали море позитивних емоцій.

Автор: Олександра ЩЕРБАКОВА
Джерело: Коломийські Вісти