друкувати


Усі ми хворі, стверджує статистика

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-21 03:30:46

Постійний стрес, страх і напруження - незмінні супутники сучасних людей - вилазять нервами та різними недугами, йдеться в сюжеті ТСН.

Планетою крокує неврастенія, яку називають хворобою 21-го століття. За одними даними, на неї страждають 40% людей, а за іншими - аж 95-ть.

Це справді буває з усіма: зміна настрою, неможливість сконцентруватися на роботі, зниження розумової діяльності. У супроводі поганий сон, головний біль чи шум у вухах. Таке різноманіття симптомів і тільки одна причина.

"Це реакція людини на якісь стресорні фактори, які для неї були завеликі", - пояснила доктор медичних наук, психіатр Олена Хаустова.

Чинників таких теж сила силенна: хвороби, утрата близьких, нещасне кохання та навіть погана погода та громадський транспорт. Раніше у групі ризику були ті, кому за 30. Тепер стреси наздоганяють геть усіх, в тому числі і студентів.

Почувши від лікаря про "певні психологічні проблеми" люди зазвичай лякаються, але фахівці запевняють, що квапитися з висновками не варто.

"Будь-яке захворювання не є вироком. Якщо ми говоримо про проблеми зі здоров'ям, це лише кнопочка, що цю проблему треба вирішувати", - наголошує Хаустова.

Вирішувати бажано на етапі зародження і не чекати на якийсь супер-стрес.

Методи боротьби, як запевняють самі лікарі, далеко не завжди мають бути радикальними (як прийом у психотерапевта чи антидепресанти).

Допомогти "полагодити" наші нерви здатні багата на вітаміни їжа, прогулянки на свіжому повітрі чи перегляд улюбленого кіно у приємній компанії. А ще - обов'язково купа позитивних вражень.