друкувати


Людство втрачає в інтелектуальних і емоційних здібностях

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-15 05:10:52

Людство втрачає в інтелектуальних і емоційних здібностях, довела група вчених зі Стенфордського університету (США). Інтелект та емоції найвразливіші для дії генних мутацій, пояснюють автори дослідження, висновки якого опубліковані в журналі Trends in Genetics. Мутації ж останнім часом не призводять до підвищення інтелекту, адже людям не потрібно його використовувати, щоб вижити.

Не виключено, втім, що на той час, коли зниження інтелекту почне загрожувати технологіям, учені-генетики придумають, чим замінити природний відбір, який буде визнаний застарілим способом еволюції.

"Стрибок в розвитку розумових здібностей й оптимізації роботи генів, що відповідають за інтелект, стався у наших предків ще до того, як вони прийшли з Африки", – відзначив доктор Джеральд Кребтрі, провідний автор дослідження. В умовах, в яких вони жили, виживання було основним завданням, і на нього були направлені всі сили інтелекту, тому генні мутації призвели до піку його розвитку.

Після цього інтелектуальна потужність людини пішла на спад: у зв'язку з розвитком сільського господарства й урбанізації жити стало набагато простіше, і людство почало слабкіше чинити опір мутаціям, що призводять до порушень інтелекту.

Грунтуючись на обчисленнях частоти, з якою шкідливі мутації з'являються в людському геномі, і припущенні, що в розвитку інтелекту задіяно від двох до п'яти тисяч генів, доктор Кребтрі припускає, що протягом трьох тисяч років і 120 поколінь ми витримали дві або більше мутацій, що призводять до погіршення наших інтелектуальних і емоційних здібностей.

Крім того, за нещодавніми результатами наукових досліджень, отриманих нейробіологами, виявилось, що гени, задіяні у функціях мозку, надзвичайно сприйнятливі до мутацій. На думку доктора Кребтрі, відсутність тиску природного відбору і велика кількість сприйнятливих до мутацій генів у своєму поєднанні поступово руйнують наш інтелект.

Проте втрати в інтелекті досить повільні, і якщо у нас розвиваються технології і наука, надалі люди повинні знайти протидію цим руйнівним процесам.

За словами Кребтрі, через певний час учені опишуть кожен з мільйонів генних мутацій, які можуть поставити під загрозу наш інтелектуальний розвиток, і знатимуть, як ці мутації взаємодіють один з одним і з довкіллям. І тоді, можливо, ми будемо в змозі чарівним чином виправити будь-яку мутацію, яка сталася в будь-якій клітині нашого організму в будь-якій стадії її розвитку. Таким чином, жорстокий процес природного відбору буде непотрібним, відзначає вчений.

Джерело: Освітній портал