друкувати


В ПНУ послу США розповідали, як за мить можна випарити… цвях

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-15 05:30:25

Надзвичайний і повноважний посол США в Україні Джон Теффт відвідав днями Прикарпатський національний університету ім. Василя Стефаника в Івано-Франківська.

Главу американської дипломатичної місії цікавив хід реалізації проекту "Науково-освітній центр "Наноматеріали в пристроях генерації та накопичення енергії", до реалізації якого було за сприяння Агенції США з міжнародного розвитку залучено грант американського Фонду цивільних досліджень і розвитку (CRDF) у сумі 300 тисяч доларів (загальна вартість проекту – 600 тисяч доларів, він реалізується на умовах спів фінансування: другу частину гранту – ще 300 тисяч доларів в рівних частках виділили Міністерство освіти і науки України та власне Прикарпатський національний університету).

"Для мене дуже велика приємність бути тут, - висловив свою оцінку діяльності прикарпатських науковців дипломат, - і хоча у мене дуже тісний графік, але я попросив, щоб ми знайшли час поговорити про цей проект. Це як раз той проект, яким Україна має займатись".

Посол виявив неабияку зацікавленість презентованими керівником центру Володимиром Коцюбинським конкретними здобутки фізиків, зокрема у створенні нанопористого вуглецю як основновного матеріалу для творення суперконденсаторів – накопичувальних пристроїв ємністю 100 – 150 фарад на грам. Для ілюстрації, наскільки важливою є такий матеріал, науковець навів приклад використання його у пристрої, за допомогою якого за одну мить можна випарувати залізний цвях. З даного приводу пан Теффт зазначив, що сам він не є фахівцем у матеріалознавстві, але таким спеціалістом є брат його дружини, який, до речі, працює на Пентангон. Відтак розроблені прикарпатськими науковцями матеріали могли б його зацікавити.

Коментуючи діяльність Центру, присутній на зустріча ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда звернув увагу посла на ще одну соціально важливу рису роботи проекту. З його слів, центр дає дорогу в науку багатьом студентам. "На сьогоднішній день близько 30 студентів-фізиків активно працюють на різних стадіях проекту. - зазначив він, - Завдяки цьому проекту команда наших студентів-фізиків здобула друге місце по Україні, обігравши команди кращих політехнічних вишів. При чому не на своїй території, а у Харкові".

Автор: Сергій БІЛИЙ