друкувати


Українці, йдучи на співбесіду, не знають, яку зарплату можуть отримувати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-13 03:10:44

При складанні оголошень про вакансії більшість HR-менеджерів завищує вимоги до досвіду роботи та найчастіше не повідомляє про прогнозований рівень заробітку до співбесіди.

Як повідомляє HeadHunter, рівень оплати українські роботодавці вказують неохоче, в середньому 61% вакансій не має вказівки навіть на приблизний рівень можливих доходів.

Варто також відзначити цікаву закономірність – чим вища посада, тим менше шансів до співбесіди дізнатися, про яку зарплату йдеться. Для простих спеціалістів і лінійних менеджерів із зазначенням рівня компенсації публікують 57% оголошень про роботу, для керівників середньої ланки цей показник становить 48%. Для ТОП-менеджерів таких вакансій не більше третини, а точну зарплату для керівників вказують лише у 3% випадків.

Найпопулярніші причини, чому не вказують розмір майбутньої компенсації, – небажання публічно розголошувати рівень зарплат у компанії та прагнення оцінити кандидата згідно з його кваліфікацією вже на співбесіді.

Розглядаючи вакансії, в яких вказано зарплату, пошукач найчастіше побачить або зарплатний діапазон (57%), або нижню межу можливого заробітку (37%). І лише 7% роботодавців готові вказати в оголошенні максимально можливу зарплату.

Більшість спеціалістів з персоналу правдиво вказують рівень доходу у вакансії (47%), хоча іноді хитрують, вказуючи суму заробітку до відрахування податків (32%). У п'ятої частини кандидатів є шанс приємно здивуватися – після проходження процедур відбору їм запропонують зарплату вищу, ніж вони очікували.

Оголошення про пошук персоналу HR-менеджери прагнуть писати якомога повніше та об'єктивніше, не завищуючи загальних вимог до кандидатів. Таким принципом керуються 70% менеджерів з персоналу.

30% HR-менеджерів зізналися, що завищують вимоги до претендентів, і найчастіше роблять це в блоці, який стосується досвіду роботи.

Більшість менеджерів з персоналу (73%) відзначили, що в їхній практиці були випадки, коли талановитому здобувачеві пропонували іншу посаду ніж та, про яку йшлося спочатку. У 61% випадків кандидати пропозицію приймали, рідше відмовлялися (12%).

Джерело: ТСН