друкувати


"Підручник сексу" спричинив справжній скандал

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-06 03:45:06

Сьогодні у всьому світі дискутують, як правильно розповідати дітям про секс. В Україні, приміром, видали спеціальний підручник, а у Великобританії пропонують дітям розповідати навіть про порнографію.

Книжка українською мовою із назвою "Підручник сексу" спричинила справжній скандал. Директори шкіл задумку видавців одразу розкусили і назвали це піар-ходом видавництва, йдеться у сюжеті ТСН.

Розглядаючи дитячі картинки, де двоє під ковдрою, освітяни визнають - така освіта потрібна у школі, але основи сексуальної культури повинні закладати насамперед батьки.

Директор гімназії Алла Ратушна підтримує освітянську ініціативу: "Це потрібно починати самого маленького віку, а коли виникають питання, відповідати не про капусту і лелеку, а давати правильні коректні відповіді".

Видавець скандальної книги, побачивши бурхливу реакцію, дійшов такого ж висновку. "В першу чергу важлива освіта батьків. На книжці написано "секс", а відкриваєш - там нічого страшного", - заспокоює керівник видавництва Олег Симоненко.

Особливо актуально це нині, коли діти інтимні сценки можуть побачити випадково, зайшовши у стрічку новин чи шукаючи мультики.

В Україні майже кожен другий 15-річний хлопець мав статевий досвід. І приблизно 2 тисячі абортів роблять школярки в Україні щороку. Практично відсутня увага суспільства до статевого виховання підлітків, кажуть сексологи.

"Як такого сексуального виховання в нас немає. Ці процеси повинні регулюватися. Ми покоління, котре швидше росло в умовах дефіциту сексуальної інформації, але ми повинні йти до кращого" - закликає  сексолог Андрій Ситенко.

На прохання ТСН на книжковому базарі дві школярки 7 і 9 класу рецензують наявні книжки про секс.  Вікторії - 13, Валерії - 14, книжки для маленьких їм уже нецікаві. Про секс, кажуть дівчата, нині здебільшого їм розповідає інтернет. "Коли розповідають друзі, вони пояснюють не так, як треба – краще, коли це роблять вчителі і дорослі", - кажуть дівчата.

Головна порада фахівців, насамперед сором'язливим батькам, - не боятись і правдиво розповідати про секс дитині, надто коли та питає. Звісно усе відповідно до віку. Книжки в цьому лише допоможуть.

Джерело: ТСН