друкувати


Увага: Грип!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-03 01:30:13

Попереду нас чекає пора року, яка спричинює необхідність вакцинації населення для попередження епідемії грипу. Вакцинація проти грипу вважається добровільним профілактичним заходом для широких верств населення, хоча є рекомендовані групи ризику, для яких вакцинація є бажаною. Зокрема, це літні люди, імуноскомпрометовані особи, у яких діагностовано первинний імунодефіцит, а також особи, які за специфікою своєї діяльності перебувають у постійному контакті з великим колом осіб.

Цифри свідчать про те, що від грипу та його ускладнень у країнах Європи гине до 4 млн. людей щорічно, основна частина яких – це невакциновані особи. Тому ставлення до вакцинації проти грипу в розвинутих країнах на сьогодні доволі серйозне, на це виділяються великі кошти. Щодо України, то в нас достатньо імуноскомпрометованих осіб, які мають хронічні захворювання, що виснажують імунну систему. При епідемії вірус грипу може бути небезпечним, зокрема у людей з частими хворобами дихальних шляхів, де грип може спровокувати серйозні ускладнення у вигляді пневмоній. Про це треба пам’ятати всім лікарям, які рекомендують вакцинацію проти грипу.

Рекомендація, зокрема сімейного лікаря, має бути професійною і грамотною. Запропонувати вакцинацію родині чи конкретним особам в епідеміологічний період лікар може лише за таких умов:

• за наявності хорошої (перевіреної на практиці) вакцини;

• при сприятливому стані організму людини.

На жаль, в Україні вакцини проти грипу не виробляють, усі вони є імпортними. Обираючи ту чи іншу вакцину, можемо лише посилатися на досвід колег із західних країн. Яка з вакцин на українському ринку краща – сказати не можу, але серед них, безумовно, є вже перевірені практикою вакцини з Великої Британії, Франції, США, Нідерландів, Росії.

Варто зазначити, що за останні декілька років кількість вакцинованих від грипу осіб в Україні значно зросла. Вакцинуються як окремі особи, так і колективи підприємств. І це зрозуміло, адже практика свідчить, що вчасно провакциновані колективи мають менше лікарняних, що є вигідним для підприємства.

В якості неспецифічної профілактики в приміщенні проводиться вологе прибирання із застосуванням будь-якого дезінфікуючого засобу. Для дезінфекції повітря використовується ультрафіолетове опромінення, аерозольні дезінфектори та каталітичні очисники повітря, а також природне провітрювання.

Грип – гострозаразне вірусне інфекційне захворювання дихальних шляхів. Віруси зазвичай передаються від людини людині при кашлі та чханні. Інкубаційний період захворювання триває зазвичай 1-4 дні, після чого у людини починають проявлятися перші симптоми хвороби, що включають: головний біль, підвищення температури, втрату апетиту, слабкість, а також загальне нездужання. Хвороба триває приблизно тиждень. Більшості хворих допомагає одужати дотримання постільного режиму і прийом аспірину, проте іноді виникають ускладнення у вигляді пневмонії (це може бути первинна після перенесеного грипу вірусна пневмонія або вторинна бактеріальна пневмонія). Будь-який вид пневмонії може закінчитися смертю хворого в результаті крововиливу в легені. Перенесений грип створює в організмі людини імунітет тільки до певного штаму або одного типу вірусу; це саме стосується й імунізації.

При неускладненому грипі прогноз сприятливий. При важкій формі грипу та ускладненнях можливі летальні випадки.

За даними Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського та враховуючи ситуацію, яка склалася у світі й Україні, в епідемічному сезоні 2012-2013 років прогнозується циркуляція вірусів грипу A(H3N2), а саме – нового штаму A/H3N2/Вікторія/361/2011 та нового для України штаму В/Вісконсін/1/2010. Не виключена можливість циркуляції вірусу грипу А/H1N1/Каліфорнія/2009, але його роль у епідемічному процесі буде другорядною. Усі три штами увійшли до складу актуальних сезонних вакцин проти грипу на сезон 2012-2013 років. Відповідно до рекомендацій ВООЗ та Національної академії медичних наук України, МОЗ пропонує у передепідемічному сезоні 2012-2013 років проводити щеплення зареєстрованими грипозними вакцинами осіб, які належать до груп ризику населення. Дозволені до використання в епідемічному сезоні 2012-2013 років наступні вакцини: ФЛЮАРИКСТМ (Німеччина), ІНФЛУВАКR(Нідерланди), ІНТАНЗА*15 (Франція), а також на сьогоднішній день проходить процедуру спеціалізованої експертизи медичний імунобіологічний препарат ГРИППОЛ ПЛЮС (Росія) – практично всі вони використовувались в попередньому епідсезоні.

Автор: А.БРАТІВНИК, лікар-епідеміолог Коломийської райСЕС
Джерело: Коломийські Вісти