друкувати


Групи крові людини виявилися еволюційно давнішими, ніж вважали

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-29 03:10:08

Міжнародна команда дослідників отримала дані, які передбачають, що групова система крові АВ0, що виявляється у всіх приматів, включаючи людину, походить від спільного предка. Стаття вчених опублікована в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Учені представили результати генетичного аналізу локусів, що визначають групи крові системи АВ0, які вказують на її більш давніше, ніж передбачалося, походження. Крім того, вчені дійшли висновку, що групова система крові не виникала незалежно у різних видів.

Нове дослідження грунтувалося на колишніх результатах, які свідчили про те, що дві амінокислоти, відповідальні за групи А і В, однакові у людей, орангутанів, гібонів, макак і бабуїнів.

Проаналізувавши генетичний поліморфізм локусів, що відповідають за групи крові у трьох видів приматів – гібона білорукого (Hylobates lar), макака-резус (Macaca mulatta) та ангольського товстотіла (Colobus angolensis) – вчені дійшли висновку, що групи крові як такі у приматів виникли близько 20 мільйонів років тому, тобто раніше, ніж їх еволюційні лінії відокремилися від спільного предка. На цій підставі передбачається, що групова система крові АВ0 еволюціонувала у спільного предка, а кожен вид отримав її вже у "готовому вигляді".

Зіставляючи генетичні особливості різних приматів, що відрізняються групами крові, учені виявили, що невеликі ділянки геному людини з кров'ю групи А мають більше схожості з гібонами тієї ж групи крові, ніж з людьми, кров яких належить до групи В.

Джерело: Освітній портал