друкувати


Величезна армія бездоглядних дітей росте

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-24 01:30:12

В Україні живе понад 3 мільйони сиріт при живих батьках. Зокрема, це діти заробітчан та розлучених батьків. Усі вони тепер можуть розраховувати на підтримку державних служб і соціальних працівників, опинившись у скруті. Механізм допомоги ще розробляють.

Мама Сашка - повія. Свої гроші вона заробляла, не соромлячись маленького сина. Тож Сашко ріс щодня серед чужих дядьків, сексуальних сцен удома, пиятики і матюків. З такою мамою і без батька він не ходив до школи і виріс із переконанням, що красти - це нормально, йдеться у сюжеті ТСН.

Таких, як Сашко, фахівці називають соціальними сиротами, бо самотнім і занедбаним хлопчик став при живих батьках. Таких непотрібних батькам дітей в Україні лише офіційно понад 60 тисяч. Хтось - в інтернаті, хтось - у названих батьків, а хтось і досі живе із п'яничкою батьком та матір'ю.

Величезна армія українських бездоглядних дітей росте нині у досить заможних сім'ях, поки батьки заробляють гроші за кордоном. Це щонайменше 3 мільйони тих, кого виховують найближчі родичі. І саме ці діти дедалі частіше почали потрапляти у міліцейські звіти як хулігани і крадії.

Директор школи у колонії для неповнолітніх Ігор Войтко розповів: "Жертви заробітчан уже четвертий рік маємо. Лишається дитина з бабцею чи дідусем, гроші є, і є сліпа любов, коли дитину не виховуєш і немає дисципліни".

Кількість таких сиріт при живих батьках в Україні щороку зростає не на сотні, а на тисячі. Не втратити це покоління має допомогти Національна стратегія профілактики соціального сирітства в Україні.

Уповноважений з прав дитини Юрій Павленко розповів: "Це перший досвід, можливо, в Україні - не реагувати на проблему, а протягнути руку допомоги сім'ї на ранньому етапі. Працівникам на місцевому рівні важко змінити свою психологію - не карати сім'ю, а допомагати".

Перелік дітей, які зможуть сподіватися на підтримку і соціальних працівників, і психологів, і навіть на матеріальну допомогу, нова сирітська стратегія суттєво розширює. Вперше до кризових сімей віднесені діти заробітчан, вперше - діти, чиї батьки розлучаються або ділять майно.

Самі ж дітлахи, що ростуть, як бур'ян при дорозі, не приховують - вони чекають допомоги від дорослих.

Джерело: ТСН