друкувати


Ситуація з вакциною проти грипу критична

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-23 04:30:54

Із 17 жовтня в лікувальних закладах Івано-Франківщини за рішенням обласної надзвичайної протиепідемічної комісії запроваджено обмежувальні заходи (це зокрема масковий режим) для запобігання поширенню серед населення гострих респіраторних вірусних інфекцій та грипу. Подбати про такі заходи мали передусім у дитячих та пологових відділеннях лікарень.

На вівторковому засіданні комісії начальник головного управління охорони здоров’я ОДА Микола Олінійчук поінформував головних лікарів медичних закладів краю, міських голів та заступників голів РДА, відповідальних за цю галузь, що сьогодні, напередодні нового епідемічного сезону, рівень захворюваності на ГРВІ в області нижчий, ніж був на цей час торік, — очевидно, такий стан речей пов’язаний з теплою погодою у вересні й жовтні. Однак фахівці прогнозують, що вже на початку листопада слід очікувати першого спалаху респіраторних захворювань, а в зимові дні 2013 року — другого. Передбачають, що на додачу до знайомого нам ще з 2009 року вірусу грипу А/H1N1/Каліфорнія серед населення області циркулюватимуть і два нові його штами — А/H3N2/Вікторія та В/Вісконсін, до якого воно ще не має імунітету.

Отож, аби не захворіти на грип, який може бути і у важкій формі й дати небезпечні для здоров’я і навіть життя людини ускладнення, як-от вірусну пневмонію, найкраще, звісна річ, уникнути інфікування тими небезпечними вірусами. На це мають бути спрямовані санітарно-просвітня робота медиків серед наших краян, вакцинація — передусім медперсоналу лікувально-профілактичних закладів та працівників інших категорій, що належать до груп ризику, дітей у школах-інтернатах. Необхідно терміново вишукати в місцевих бюджетах кошти на придбання вакцин для щеплень проти грипу.

Перша їх партія, за словами М.Олінійчука, мала надійти в область у п’ятницю. Проте і неспеціалістам відомо, що для вироблення в людини несприйнятливості до цієї інфекційної недуги треба робити щеплення заздалегідь, а не перед самим початком «грипозного сезону». Тож голова комісії, заступник голови ОДА Роман Іваницький розцінив як невиправдано заспокійливу картину щодо забезпечення вакцинами лікувальних закладів, яку змальовував дехто з промовців на засіданні. Члени комісії вирішили підготувати листа від імені голови ОДА прем’єр-міністрові України Миколі Азарову і віце-прем’єр-міністрові, міністрові охорони здоров’я Раїсі Богатирьовій про критичну ситуацію, яка склалася в нашій області з вакцинами та з блокуванням Держказначейством проходження коштів.

Автор: Іван ГАВРИЛОВИЧ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА