друкувати


Яким би боком життя не повернулося до людини, потрібно бути оптимістом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-22 03:30:51

Таким життєвим кредо керується Ярослава Андрущенко, на долю якої випало чимало випробувань. Вони її лише зміцнили та допомогли впевненіше дивитися вперед. Знайомтеся, Ярослава Іванівна Андрущенко – 72-річна пенсіонерка, яка щодня обливається холодною водою, тримає господарку, вишиває, співає та займає активну громадянську позицію.

Такою жінка була не завжди. Родом вона з Тернопільщини. З’явилася на світ, коли лютувала війна. Батька мобілізували в армію на захист кордонів СРСР, але з війни він так і не повернувся.

– У 1950 році, коли мені було 9 років, мою сім’ю репресували, – згадує Ярослава Іванівна наступні, анітрохи не легші роки. – Тоді на село давали план, згідно з яким певну кількість людей мали вивести. Сталося так, що в цей перелік попали ми з мамою і бабусею.

Місяць репресовані перебували у Бережанах у тюрмі, а потім у дитячих спогадах назавжди зафіксувалися три місяці з триярусними нарами, баландою раз на день – стільки часу зайняло добирання до далекої тайги. Два місяці їхали поїздом до Томська, а потім на пароплаві до Білого Яру, а звідти караваном з човнів вверх по річці Кеть ще 50 кілометрів.

– Коли ми туди прибули, то там були лише три-чотири бараки, декілька хат, репресованих ще у 2-ті роки, і навколо ліси. Всі каторжники працювали на лісоповалі і жінки в тому числі. Я там навчилася не боятися лісу. Дотепер люблю гуляти навколишніми лісами наодинці і дуже добре їх знаю, – продовжує свою історію пані Ярослава.

Там вона пішла до школи-інтернату і за п’ять років перебування на висилці закінчила шість класів. Її, як дитину, та бабусю, як пенсіонерку, звільнили згідно з постановою. На сімейній раді вирішили, що повертаються додому. Приїхавши, не застали нічого. Дівчині довелося з перших днів важко працювати у колгоспі, щоб якось прожити. Пізніше вона розносила пошту та не цуралася ніякої роботи.

Після закінчення сьомого класу юна Ярослава вступила у Чортківське медучилище. Там захопилася грою у настільний теніс і десять років поспіль входила до збірної команди області та займала перші місця на всіх змаганнях. Це захоплення допомогло їй після трьох років навчання попасти у Тернопільську обласну лікарню. Паралельно Ярослава Андрущенко закінчує Тернопільський медичний інститут та займається туризмом.

На дитячій туристичній станції вона закінчила курси інструкторів. Безмежна енергія дівчини знайшла вихід назовні. Разом з групами вона обходила всі Карпати, Кримські гори, а також підкорила Казбек – одну з найбільших вершин Кавказу. У колі вподобань Ярослави Іванівни був і альпінізм, і спелеологія. Вона досліджувала найбільші горизонтальні печери Тернопільщини в селі Млинках, а також милувалася підземною красою у Криму.

У 26 років вийшла заміж і певний час жила на Кіровоградщині. Там народила двох дітей. Через екологію вирішили сім’єю перебратися до Коломиї. З того часу наше місто стало рідною домівкою для Ярослави Іванівни.

Спочатку молодому медикові доручили працювати головним лікарем у Залучі у дільничній лікарні на 25 ліжок, а чоловік тим часом викладав у Коломийському медучилищі. Після п’яти років побудували власний будинок, відправили старшу доньку до школи і Ярослава Іванівна перейшла працювати в амбулаторію Перерова.

Відтоді з 1977 року вона віддала 30 років життя цій медичній установі. Жінка з теплом згадує всіх працівників колективу. Каже, що з ними можна було вершити великі справи. Як керівникові, Ярославі Іванівні доводилося займатися господарською діяльністю. Помітивши значні успіхи, начальство виділило кошти на ремонт амбулаторії.

За короткий час цей заклад став зразковим і показовим на весь Радянський Союз. До Перерова приїжджали переймати досвід звідусіль. З початком перебудови все змінилося: стало важче працювати, фінансове забезпечення було практично відсутнім. Будучи медиком від Бога, вона намагалася в цих умовах продовжувати допомагати людям і лише зовсім недавно Ярослава Іванівна вийшла на пенсію.

Жінка зовсім не нудьгує. Весь час пробує себе в чомусь новому: випікає печиво, кохається серед лікарських рослин на городі, читає книги. А нещодавно вивчила напам’ять одну з поезій Ліни Костенко. Час від часу збираються з коліжанками за чаєм у кафе чи на концерті, у театрі. Згадала заняття дитинства – вишивання. Показала господиня й найулюбленішу роботу, на якій Мати Божа тримає немовля на руках. Пригостила жінка смачнющим козячим сиром власного виробництва. А ще познайомила з кицею Мурою, яку рік тому підібрала на вулиці.

Час від часу навідуються діти і четверо внуків. А поряд ще живе 90-річна мама, тому Ярослава Іванівна на життя не нарікає і кожен день сприймає з позитивом. Хочеться лише побажати ще довгих років життя і залишатися такою ж усміхненою оптимісткою.

Автор: Оксана РИЖУК
Джерело: Коломийські Вісти