друкувати


Мистецький заповідник Ганни Вінтоняк

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-22 02:30:21

Прикметною подією у творчому житті краю стала поява друком книги «Ганна Вінтоняк: альбом» (Львів, 2011. – 208 с.). Вийшла вона під егідою Інституту народознавства НАН України.

Керівник проекту, автор вступної статті й упорядник книжки – наша краянка, доктор мистецтвознавства, кандидат історичних наук Олена Никорак, яка впродовж десятиліть опрацьовувала колекцію тканин з фондів Коломийського музею і популяризувала їх в численних наукових виданнях.

Досліджувана тема для Олени Никорак особливо близька, бо народилася вона і зростала у знаному гуцульському селі Космачі, з якого походить і заслужений художник України Ганна Вінтоняк. Тому так правдиво дослідниця відчитує витоки творчості талановитої художниці, яка не просто перенесла народні традиції у створені нею зразки сучасного одягу, а й зуміла, відійшовши від прямих запозичень, витворити власний стиль.

Такої книги чекали вже давно, бо в ній фахово підсумовано творчі здобутки Ганни Вінтоняк, яка вже стала окремим явищем, навіть своєрідним феноменом у сфері своєї діяльності. Нині Ганна Вінтоняк (після більш ніж трьох десятків років творчої праці на ниві декоративно-ужиткового мистецтва) бачиться людиною, яка вийшла з Карпат і понесла у світ свій особливий погляд на те, якою має бути теперішня ноша. Вона має з чого черпати мотиви в натхнення, аби, віддзеркалюючи і перепускаючи їх через індивідуальне художнє бачення, створювати власний мистецький світ.

Ганна Вінтоняк – це жіночий погляд на традиції і новації, якому притаманне власне бачення одвічно-національного і модерно-сучасного. Це заклик не забувати свої витоки, бо інакше ми просто перестанемо бути собою, здавшись на смаки космополітичної безликості в одязі, культурі, житті. Жінка через свої твори застерігає нас, сучасних і майбутніх: «Пам’ятайте своє коріння!».

Варто відзначити якісний дизайн і поліграфію видання, без яких не було б цілісного сприйняття книги, бо ж тут особливу роль відіграє ілюстративний матеріал, який не просто доповнює написане, а й заглиблює читача в особливості творчості Ганни Вінтоняк. Разом з тим зрозуміло, що книга не змогла вмістити всього огрому творів, які появилися на світ з-під руки художниці за всі роки її діяльності, тому тут зібрано те краще, що зберігається як безцінний скарб у Коломийському національному музеї народного мистецтва Гуцульщини й Покуття імені Йосафата Кобринського та у власній колекції мисткині.

Доречним є дублювання основного тексту книги російською та англійською мовами, а також наведена в кінці видання бібліографія більш ніж сотні різноманітних публікацій про Ганну Вінтоняк. Зацікавлений читач (а я вірю, що він обов’язково знайдеться!) завдяки цьому матиме змогу розширити свої знання про нашу талановиту краянку, яку час від часу зустрічаю то на коломийських вулицях, то в художньому салоні, то на якихось імпрезах. Я переконаний, що навіть за буденними клопотами вона не припиняє творчої праці, бо у цієї жінки особливий погляд на світ.

Автор: Микола ВАСИЛЬЧУК, кандидат філологічних наук, доцент Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Джерело: Коломийські Вісти