друкувати


У Карітасі буде пасіка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-22 01:30:02

З пасіки людина одержує цінні продукти, рівнозначних замінників яким немає. Це насамперед мед, віск, квітковий пилок, прополіс, маточне молочко, бджолина отрута. Всі компоненти бджільництва є надзвичайно лікувальними і необхідними для здоров’я, а тому у Карітасі прийняли рішення про започаткування пасіки.

Розміститься вона на анімаційній фермі «Ковчег» у селі П’ядиках. Поруч із доволі великим господарством невдовзі з’являться 25 вуликів, в які заселять 50 бджолиних сімей. Таким чином ферма знову розшириться. Цього разу вона поповниться десятками тисяч нових маленьких смугастих мешканців.

На даний час розпочалася робота з виготовлення вуликів. За словами ініціаторів проекту, бджоли закуповуватимуть навесні неподалік від ферми, щоб максимально зменшити втрати бджіл. Крім того, планується культивування саме карпатської бджоли, унікальної для нашого регіону.

Згідно з результатами досліджень, карпатська бджола – найпродуктивніша в Україні. Суворий гірський клімат з частими змінами погоди, коротке літо, тривала холодна зима, переважна більшість невеликих підтримуючих медозборів виробили у цих бджіл ряд важливих властивостей, що дозволяють їм продуктивно працювати і виживати у таких умовах.

Утримуючи пасіку, у Карітасі сподіваються отримувати всі компоненти бджільництва. Мед справедливо називають рідким золотом природи. В цьому продукті міститься приблизно 75% фруктози і глюкози, що визначає його цінність і фізичні властивості. До складу меду входить майже 300 речовин і зольних елементів. Він має рідкісні харчові якості, важливі лікувальні властивості, визначається неповторним смаком і ароматом.

Маточне молоко, прополіс і бджолину отруту використовують для виробництва медичних препаратів. Прополіс (бджолиний клей) здавна відомий як засіб для лікування ран, опіків та інших захворювань.

Джерело: Прес-служба БФ «Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії»