друкувати


Тестостерон змушує чоловіків чесніше поводитися з конкурентами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-12 12:45:43

Дослідники з Університету Бонна (ФРН) виявили, що тестостерон змушує чоловіків чесніше поводитися з конкурентами.

Для участі в експерименті учені запросили близько сотні здорових дорослих чоловіків. Половині з них на шкіру наносили гель з тестостероном, половині – просто гель. Наступного дня у всіх перевіряли рівень гормону в крові, щоб переконатися, що гель подіяв. Після цього чоловіків розводили по індивідуальних кабінках, де вони повинні були зіграти в кості.

Свій результат вони вводили в комп'ютер і потім (залежно від кінцевого рахунку) отримували певну кількість грошей. При цьому за ними ніхто не міг підглядати, проте тих, хто брехав, можна було виявити статистично, виходячи з того, скільки разів випадає кожне значення кубика. Якщо в кінцевій сумі спостерігалося відхилення від статистики на користь, наприклад, шестірки – значить, гравець був нечистий на руку.

Результат дослідників здивував: найменше обманювали ті, хто напередодні отримав дозу тестостерона і у кого під час гри він був підвищений.

Гормон, за словами вчених, мобілізує сили на перемогу, на підвищення самоповаги, а вже конкретні дії людини залежать від конкретної ситуації. У даному випадку самоповага зав'язана на чесності, і пара євро не дуже гідний привід, щоб впасти у своїх очах. Але якщо життю загрожує небезпека або ситуація склалася так, що правила перестали виконуватися, людина прийме це до уваги і змінить свою поведінку. І тоді тестостерон лише підсилить ефект.

Джерело: Освітній портал