друкувати


На Городенківщині відбувся щорічний районний вишкіл учнівської молоді

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-10 01:45:44

Три дні поспіль - з 5 по 7 жовтня у дитячому таборі «Перлина Придністров’я», що у селі Михальче, Городенківського району, було гамірно: лунав дитячий сміх, повстанські пісні, завзяті вигуки вболівальників та оплески.

Тут, на мальовничому правому березі Дністра в ці дні відбувався традиційний щорічний військово-патріотичний вишкіл шкільної молоді, приурочений 70-тій річниці з дня створення Української повстанської армії.

Участь у вишколі цьогоріч взяли 19 шкільних команд, які представляли 18 загальноосвітніх шкіл Городенківщини та Городенківську українську гімназію. Перед членами кожної з них стояло непросте завдання – довести, що вони не тільки найсильніші, найспритніші і найпрудкіші, але й показати себе справжніми патріотами, знавцями історії та культури свого народу та свого краю. Мірятись силами ї довелося у змаганнях з шахів, настільного тенісу, підтягування на перекладині, перетягування канату, теренової гри, а також у конкурсах патріотичної пісні «Не спи, моя рідна земле» та стінгазет «Українська повстанська армія у світлі історичної ретроспективи та сьогодення».

Напевно, найзахоплюючим і найцікавішим видом змагань стала теренова гра – багатоетапне випробування, де учасникам довелося показувати свою вправність у повзанні по-пластунськи, стрільбі з пневматичної рушниці, розбиранні та збиранні автомата, спортивній естафеті, в’язанні вузлів, метанні гранати, наданні долікарської допомоги, виявити свою ерудицію у вікторинах з історії УПА, основ топографії та краєзнавства, пошуку потаємних схованок тощо.

«Держава, напевно, приділяє певну увагу вихованню молодого покоління. - прокоментував подію депутат Івано-Франківської обласної ради Василь Матійчик, який разом з заснованою ним благодійною організацією «Мій край» вже кілька років поспіль незмінно підтримує проведення вишколу у Михальчому, - Але для військово-патріотичного виховання, мені видається, робиться надзвичайно мало. Ми традиційно проводимо цей вишкіл напередодні річниці створення УПА. Діти цього хочуть. Їм це подобається. Ми навіть трохи здивувалися, коли вони сідають ввечері біля вогнища і співають справжніх патріотичних пісень».

«Я на вишколі вперше, - зізнається учениця Ясеновопільніської загальноосвітньої школи Марічка Матіїв, - У нас у школі збирали команду і я сама захотіла до неї долучилась. Враження від вишколу – дуже яскраві. Чудова нагода випробувати себе – свою підготовку. Це не так, як на уроках фізкультури. Адже тут панує дух перемоги. Звісно я і моя команда налаштовані на здобуття першого місця».

 В кінцевому підсумку переможцями на вишколі стали: у конкурсі патріотичної пісні – команда Городенківської ЗОШ №1, в тереновій грі - команда Далешівської ЗОШ, в шахах – команда Чернелицької ЗОШ, в тенісі – Торговицька ЗОШ, у підтягуванні – Ясеновопільніська ЗОШ, в перетягуванні канату – Дапешівська ЗОШ. В конкурсі стінгазет, де в ролі журі виступали самі школярі, перемогу здобули юні журналісти Семаківської ЗОШ.

Автор: Сергій БІЛИЙ