друкувати


«Ощадбанк» починає продаж казначейських зобов’язань в доларах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-10 04:30:31

Питання, в чому краще зберігати гроші, хвилює усіх. Хочеться мати такий фінансовий інструмент, який був би стовідсотковою надійним, мав високу дохідність, та щоб при цьому його можна було швидко продати, перетворивши на готівку. Тепер такий інструмент є – казначейські зобов’язання України, які буде продавати «Ощадбанк».

Чи є сенс складати готівкові долари в тумбочку чи під подушку? Інфляція в США – 2,5% на рік. А в Україні – 0%. Виходить, в гривні зберігати заощадження вигідніше. Але, якщо частина громадян все одно хоче частину своїх накопичень тримати в доларах, чи варто їх переконувати? Краще розробити та запровадити такий доларовий інструмент, який приноситиме високий дохід, що і зробили Мінфін і Нацбанк. Мова йде про казначейські зобов’язання України.

З 10 жовтня державний «Ощадбанк» починає продавати населенню казначейські зобов’язання України серії «А». Це принципово новий вид цінних паперів, в тому числі і через те, що облігації номіновані в доларах. Так склалось, що українці довіряються цій валюті. Не лякає їх ні розмір дефіциту бюджету США, ні величина держборгу. Що ж, якщо населення бажає частину своїх заощаджень зберігати в доларах, треба надати йому таку можливість.

Долари можна покласти на депозит. Але в серйозних банках більше 6-7% річних за таким внеском не отримати. А дохідність казначейських зобов’язань України відчутно більша – 9,2% річних. Українські банки надійні, але державі люди звикли довіряти не менше: казначейські зобов’язання (КО) України повністю гарантовані державою.

Де можна купити КЗ? Там, де і оперативно продати в разі необхідності – в «Ощадбанку». З урахуванням того, що «Ощадбанк» має найрозгалудженішу мережу філіалів і відділів, кращого варіанту і бути не може.

Кілька важливих деталей для власників КЗ. Державні папери серії «А» випущені на суму 100 млн. доларів, очікується випуск «Б» на аналогічну суму. Казначейські зобов’язання мають звичну для нас усіх документарну форму, випущені на пред’явника, номінал цінного паперу – 500 доларів. Дохід за ними буде виплачуватись кожні 6 місяців (т.з. купонний період) у розмірі 23 долари на один цінний папір. Отримати купонний дохід можна в усіх відділеннях «Ощадбанку», починаючи з другого дня після закінчення купонного періоду. Для зручності громадян дати виплати вказані на купонах цього цінного паперу.

Ціна купівлі КЗ залежить від того, коли їх купують: чим ближче час виплати купонного доходу, тим вище ціна продажу казначейського зобов’язання. Звичайно, громадян цікавить не тільки купонний дохід, але і питання: коли і як можна буде повернути вкладені гроші. Строк обігу КЗ – 2 роки, тобто казначейські зобов’язання серії «А» будуть погашені 8 жовтня 2014 року. Починаючи з другого дня після закінчення строку обігу зобов’язань їх номінальна вартість (нагадаємо – 500 доларів) повертається власнику в установах «Ощадбанку». Разом з погашенням зобов’язань виплачується і непогашений купонний дохід за ними.

До речі, на Інтернет-сайті «Ощадбанку» створено спеціальну сторінку, присвячену казначейським зобов’язанням. Ось її адреса - http://www.oschadnybank.com/ua/private/kaznacheysk_zobov_yazannya/.

На Інтернет-сайті Міністерства фінансів www.minfin.gov.ua також є сторінка стосовно КЗ. Для зручності громадян, що бажають отримати детальну інформацію про казначейські зобов’язання по телефону, працює кілька спеціальних телефонних ліній: (044) 249-23-06, (044) 363-01-33, 0-800-210-800.

Голова Правління «Ощадбанку» Сергій Подрєзов впевнений, що казначейські зобов’язання користуватимуться попитом у населення. «Це стабільний, надійний та найменш ризикований спосіб зберегти власні гроші», - повідомив він.

В свою чергу, спеціалісти Національного банку України звертають увагу на те, що елементарні розрахунки показують: якщо громадянин протримає казначейські зобов’язання хоча б півтора місяці, то накопичений за цей час купон дозволить продати цінні папери без збитку. Якщо ж не продавати, а тримати далі, до настання строку погашення, казначейські зобов’язання принесуть доволі відчутний дохід.

Джерело: НБУ