друкувати


Пам’ятка членам виборчих комісій: Не фальшуйте – і не буде криміналу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-09 02:30:44

Кого не зустрінеш, усі висловлюють занепокоєння про підсумки парламентських перегонів. І справедливі, бо представники чинного владного режиму в нас не мають шансів, а володіють чималим матеріальним ресурсом, тому готові купляти перемогу. Не тільки різними подачками до виборів, але й «пропрацюванням» членів та керівництва виборчих комісій. У печінках ще сидить принцип Сталіна: не важливо, хто як голосує, а важливо, хто як порахує. А ще інформація з минулих місцевих виборів, коли в приміщенні івано-франківського видавництва "Кубекс" знайшли 111 тисяч фальшивих бюлетенів до облради по багатомандатному виборчому округу і 102 тисячі по мажоритарних округах. Ніхто ще не дочекався справедливого розвязку порушеної прокуратурою наприкінці 2010 року кримінальної справи.

Це та тривога на регулярних зустрічах з виборцями спонукали народного депутата України Володимира Мойсика виступити із ініціативою і 18 серпня зареєструвати у Верховній Раді під №11226 проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за злочини проти виборчих прав та свобод людини і громадянина, вчинені членом виборчої комісії, комісії з референдуму. Вже 3 жовтня Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував цей документ підтримати й ухвалити за основу в першому читанні, а розгляд у парламенті намічено на 16 жовтня.

«Відповідно до статті 5 Конституції України носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами. Ніхто не може узурпувати державну владу, – йдеться в обґрунтуванні до закону. – Одним із найнебезпечніших посягань на право народу визначати конституційний лад є фальсифікація результатів виборів чи референдуму, вчинені членом виборчої комісії чи комісії з референдуму. В цьому випадку можливі негативні наслідки (узурпація державної влади, громадянська війна тощо) ставлять під загрозу всі без виключення цінності, що охороняються кримінальним законом (людину, власність, правовий порядок тощо), а тому мають бути заборонені шляхом встановлення максимально можливої санкції».

Треба наголосити, що завданням нового Закону має стати ріст відповідальності за злочини проти виборчих та референдумних прав громадян, учинені членом виборчої комісії чи комісії з референдуму. Зміни та доповнення до Кримінального кодексу України тут виписано у порівняльній таблиці на 7 аркушах. Зокрема, у статті 158 відповідальність за відповідні злочини значно посилюється шляхом уведення окремої частини. Зміни вносять і до статті 49 КК, щоб подовжити строк давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Загалом протиправні дії члена виборчої комісії або комісії з референдуму каратимуть позбавленням волі від 12 до 15 років або довічним ув’язненням.

Охочим до наживи та легкого хліба так і хочеться сказати: не фальшуйте, бо накличете на себе серйозні проблеми, яких і так вистачає в нашому житті. Нехай краще вони будуть у замовників, які спонукають до протиправних учинків грошима («баблом» заради добра), подарунками (велосипедами, халатами, пледами, білизною), дармовими поїздками з частуванням, солодкими обіцянками-цяцянками…

Джерело: Громадський Рух Просвіти