друкувати


Енергетична верба замість газу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-06 01:52:54

На Прикарпатті взялися за підготовку проекту «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні. Це спільний проект Програми розвитку ООН, Глобального екологічного фонду та Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Нині, відзначають фахівці, наша держава є однією з найбільш енергетично-неефективних країн світу. І це, відзначають експерти, стосується не лише промисловості, але й комунального господарства.

В той же час саме Україна має величезні ресурси біомаси. Щорічно на полях спалюють близько 40-ка мільйонів тонн соломи та інших залишків сільського господарства. Проте у світі є технології, які можуть використовувати такий ресурс для опалення та подачі гарячого водопостачання.

Фахівці запропонували Прикарпаттю найперспективніший шлях вирішення проблеми енергозбереження. Це вирощування так званої енергетичної верби. За своєю енергетичною цінністю вона близька до вугілля. Зі 100 тонн такої сировини одержують 45 тонн екологічного палива. В нашій області вже діє підприємство, де цю рослину почали вирощувати ще у 2008-му році. У селі Турка Коломийського району є плантація у 100 гектарів.

Спільний проект щодо створення парку енергетичної верби команда фахівців планує розробити вже за наступні кілька місяців. У випадку його затвердження Глобальний екологічний фонд надасть фінансову підтримку на суму 1,5 мільйонів доларів. Реалізація проекту розрахована на 2013-17-ий роки.

Джерело: Радіо «Західний полюс»