друкувати


Парниковий ефект чи іронія природи?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-05 02:45:29

Парниковий ефект чи іронія природи? На календарі — жовтень, а на вулицях Івано-Франківська знову цвітуть каштани. Щоправда не всі. Ось цей, на вулиці Сахарова, зловживає квітами двічі на сезон майже щороку — кажуть мешканці. Одні називають його деревом-мутантом, інші, забобонніші — ще однією з численних ознак Армагедону.

Без людського втручання тут звісно не обійшлося, переконана біолог Надія Шумська. Наслідки людської життєдіяльності позначилися на контрастності температур. А це в свою чергу призвело до природних аномалій. Хоча раніше вони також траплялися, каже пані Надія, адже пам'ятає такі випадки ще з дитинства.

Найчастіше осінніми квітчастими сюрпризами дивують саме каштани і яблуні. Іноді трав'янисті рослини та чагарники. Ймовірно, у них спостерігається надлишок гормонів росту, пов'язаних з ініціацією цвітіння. Так би мовити «зайва» енергія та надміра поживних речовин знаходять свій вихід у саме такий, вельми естетичний спосіб.

Каштан-альтруїст. Хоча й тішить око тих, хто ностальгує за весняно-літнім сезоном, однак йому самому це не на користь — каже Надія Шумська. Таке пізнє масове цвітіння виснажує дерево. Тому вже у традиційний на те час наступної весни воно, ймовірно, заквітчається значно скромніше, аніж його сусіди по алеї.

Джерело: Радіо «Західний полюс»