друкувати


20% українців ніяк не можуть визначитися з політичним вибором

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-05 01:30:37

До дня виборів залишається менше місяця, а соціологи фіксують, що близько 20% українців досі не знають, кого їм підтримати на виборах.

Як пише "Сьогодні", причин цього дві: по-перше, відсутність у бюлетенях графи "Проти всіх", яка залишала хоч якийсь вибір. По-друге, білі плями в спектрі партій, які не заповнені серйозною політсилою. Таким чином, виходить, що саме ці 20% можуть вирішити долю виборів.

Так, на думку політолога Володимира Фесенка, виборці, які обрали б нині відсутню графу, визначаться просто: "Вони проголосують ногами, тобто не прийдуть на вибори. Крім того, на вибори, зрештою, не прийде і частина тих, хто зараз ще намагається зробити вибір між партіями, але до 28 жовтня його так і не зробить. Тому слід очікувати, що явка на нинішніх виборах виявиться нижчою, ніж на останніх парламентських і президентських, - замість звичайних 65-70% варто очікувати десь 60% в цілому по країні і 50% за великим містам".

Іншої думки дотримується політолог Михайло Погребинський. Він вважає, що значна частина тимх, хто не визначився - це наймані працівники, яких цікавлять не гуманітарні гасла або зовнішня політика, а соціальний погляд на суспільство.

У свою чергу, Фесенко додав, що основу тих, хто знає, за кого буде голосувати складають розчаровані виборці ПР і БЮТ: "У випадку з ПР це ті, кого "покращення" не торкнулося або торкнулося недостатньо. Правда, частина цього електорату регіоналам вдалося повернути завдяки активній пропаганді і закону про мови, але не всіх. У випадку з "Батьківщиною - її колишнім виборцям не вистачає "персоніфікованої надії", тобто вони не бачать лідера, в якого могли б повірити. І справа навіть не у відсутності Юлії Тимошенко - вони швидше готові повірити новій яскравій особистості".

Джерело: ТСН