друкувати


Cидяча робота шкодить жіночим ниркам

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-03 12:30:52

Дослідники з Університету Лестера (University of Leicester, Велика Британія) виявили, що сидяча робота значно підвищує ризик розвитку хронічної ниркової недостатності й інших захворювань нирок – при цьому небезпека особливо велика для представниць прекрасної статі.

Автори впродовж декількох років спостерігали 6000 осіб, чоловіків і жінок, які регулярно повідомляли про характер своєї роботи, спосіб життя, а також про те, яку в середньому кількість часу протягом тижня вони проводять в сидячому положенні і скільки часу посвячують різним заняттям, що вимагають фізичних зусиль – від відвідання спортзалів і басейну до прибирання житла і прогулянки з собакою.

Учені виявили, що найменше число випадків хвороб нирок зустрічалося серед тих учасників, які найменше часу проводили в положенні сидячи, – при цьому навіть такі чинники як наявність ожиріння і мале фізичне навантаження чинили на захворюваність нирок менший вплив.

У жінок подібна залежність між тривалим сидінням і небезпекою появи ниркової недостатності та інших захворювань сечевивідної системи була більш виражена у порівнянні з чоловіками.

Джерело: Освітній портал