друкувати


Страшна недуга косить українок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-01 12:30:27

Страшна недуга косить українок. Міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова, яка побувала на Прикарпатті, навела сумну статистику. За останнє десятиліття кількість хворих на рак шийки мати збільшилась на 10%.

Лише за 2011 рік на цю недугу захворіло майже 5 тисяч жінок. Понад дві тисячі з них померли. Крім того це онкозахворювання значно помолодшало — з 55 до 35 років. Покращити ситуацію може профілактика та детальний моніторинг ситуації. Для цього, відзначила Богатирьова, в Україні вже найближчим часом планують створити Національний профілактичний центр.

Рак шийки матки, кажуть медики — це хвороба від якої можна вберегтись. Для цього кожній жінці варто проходити щорічне спеціальне обстеження. До нього належать такі процедури, як кольпоскопія та цитологічне обстеження, які доступні у спеціалізованих лікувальних закладах області.

Декілька років тому в Україні затвердили спеціальну вакцину від раку шийки матки- Церварікс. В Європі дане щеплення передбачене державною програмою. В нас наразі це ноу-хау і лише зараз починає активно впроваджуватися.

Джерело: Радіо «Західний полюс»