друкувати


10 найбільш депресивних професій

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-09-26 04:30:55

Деякі види діяльності здатні похитнути психіку навіть найстійкішого працівника. Психологи підкреслюють, що в кожній професії є аспекти, які сприяють розвитку депресії. А цей стан, як відомо, негативно відбивається на стані всього людського організму. Фахівці з психічного здоров´я кількох американських університетів підрахували, представники яких професій найчастіше звертаються до психологів з приводу глибокого депресивного стану.

1. Доглядальниці

Серед людей, які доглядають за хворими і немічними або дітьми, до психолога звертається кожен десятий (11% зайнятих у цій сфері людей). Доглядальниці страждають від депресій майже так само часто, як безробітні, з яких по допомогу до психолога звертається близько 13%.
До того ж, цю роботу з повним правом можна назвати невдячною. Як відзначає психолог дослідницького університет Тафтса (США) Крістофер Віллард, типовий робочий день доглядальниці може включати в себе годування, купання і турботу про інших людей, які часто просто не здатні висловити подяку або вдячність. "Вони або занадто малі, або занадто старі, й просто не мають такої звички", – зазначає дослідник.

2. Офіціанти

Слідом за людьми, зайнятими в сфері персонального обслуговування, йдуть ті, хто подає їжу в кафе і піцеріях. Як правило, зарплата у них не дуже висока, зате протягом цілого дня сторонні люди постійно вказують їм, що і як робити. Загалом з приводу депресії до фахівців звертається близько 10% офіціантів, причому частіше від цього стану страждають жінки.
Доктор медичних наук, фахівець із психічного здоров´я державного науково-дослідного університету в Буффало Дебора Легг відзначає, що робота офіціанта вимагає як фізичних, так і моральних зусиль, адже інколи доводиться догоджати відверто грубим особам. А коли люди перебувають у стані депресії, їм важко підтримувати необхідні для роботи енергію і мотивацію.

3. Соціальні працівники

Не дивно, що представники цієї професії входять до першої трійки списку. Адже робота з дітьми, над якими поглумилися, або сім´ями, які стоять на порозі всіляких криз, вимагає від соціального працівника дуже багато душевних сил. Іноді їм доводиться приділяти увагу своїм підопічним мало не цілодобово. Варто додати сюди і необхідність долати бюрократичні перепони, заповнювати цілі гори найрізноманітніших паперів.
"Оскільки соціальні працівники мають справу з людьми, котрі перебувають в крайній нужді, складно не віддавати всі свої сили роботі та не йти на певні жертви. Я бачила, що відбувається з соціальними працівниками та тими, хто зайнятий турботою про інших, часто вони дуже швидко "згорають", – говорить Дебора Легг.

4. Медичні працівники

Ця категорія включає в себе лікарів, медсестер, санітарок. У працівників сфери охорони здоров´я часто ненормований робочий день, при цьому в їхніх руках життя інших людей. Так що рівень стресу іноді виміряти просто неможливо."Кожного дня вони бачать хвороби, травми і смерть, спілкуються з пацієнтами та членами їхніх сімей, – каже Віллард. – Все це може "замилювати" погляд людини на життя в цілому, так що навколишній світ може здатися дуже сумним місцем". У підсумку медикам доводиться або періодично страждати від депресій, або ставати повними циніками, що не реагують на чужий біль.

5. Артисти, письменники, художники

Від глибокої депресії в середньому страждає кожна десята людина, життя якої пов´язане з творчістю. Причин тут безліч – від нерегулярного отримання грошей до кризи ідей. До того ж, робочий день у художників чи письменників ненормований. Психологи відзначають, що виникненню депресії сприяє і спосіб життя, який часто ведуть творчі люди. Адже блискавичні злети і падіння здатні увігнати в депресивний стан навіть найбільш психічно врівноважену людину.

6. Вчителі

Вимоги, які висуваються до педагогів, з кожним роком зростають. Так що потрібно виконувати величезні обсяги роботи, при цьому маючи в розпорядженні вельми невеликі кошти. До того ж, учителям доводиться рахуватися з дітьми, думкою їхніх батьків, а також шкільної адміністрації. Кожна з цих груп по-своєму бачить завдання педагога, так що в гонитві за ідеальним образом учителя іноді просто забувають, чому вони вибрали саме цю професію.

7. Адміністративний персонал

Секретарі, офіс-менеджери та помічники керівників – класичний випадок, коли до людини, котра має малу кількість важелів впливу, висувають високі вимоги. Саме вони приймають вказівки з усіх напрямків, однак місце на кар´єрних сходах рідко дає секретарям можливість впливати на швидкість прийняття рішень та якість їх виконань. Якщо вказівку не буде виконано вчасно, то в більшості випадків гнів упаде саме на голову секретаря. З іншого боку, якщо все буде зроблено вчасно, він може навіть не почути подяки, оскільки вся компанія впевнена: він просто виконує службові обов´язки.

8. Сантехніки, електрики, телефонні майстри

Усіх цих фахівців викликають тільки в тому випадку, якщо щось зламалося. А значить, замовники вже перебувають далеко не в найкращому гуморі. Графік роботи у майстрів часто відсутній, оскільки потрібно підлаштовуватися під виклики, іноді працювати у свята або вихідні, обділяючи увагою власну сім´ю. До того ж, працювати доводиться одному і часто в далеко не стерильних умовах. Оскільки скаржитися психологам сантехніки та електрики не привчені, в наших широтах роль психоаналітика споконвіку виконує алкоголь.

9. Фінансові працівники

У кого не зіпсується настрій, якщо при зарплаті в кілька тисяч гривень через його руки проходять десятки чужих мільйонів? Саме цим найчастіше викликаний стрес, від якого страждають банківські клерки. До того ж, саме їх звинувачують вкладники, коли втрачають свої гроші. І всі пояснення, що винен зовсім не працівник банку, в цьому випадку не діють.

10. Продавці

Десяте місце в списку дісталося продавцям. Чому ця професія призводить до депресії? Приводів безліч. Від вимог кожного разу показувати вищі результати до положення про те, що дохід продавця безпосередньо залежить від продажів. Ця професія точно не для всіх, адже вона вимагає залізних нервів, та й організм повинен демонструвати дива витривалості.

Джерело: Освітній портал