друкувати


Чи варто українцям вакцинуватися від грипу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-09-24 11:30:31

У 2012 році українські вчені разом зі світовими дослідниками пророкують потрійну атаку вірусів грипу. І два з них особливо небезпечні, бо для нас іще нові, йдеться в сюжеті ТСН-Тижня.

Зазвичай лікарі радять робити щеплення вже в жовтні: особливо маленьким дітям і людям зі слабким імунітетом. Лікарі вже зараз насторожі, бо захворюваність дітей та дорослих зросла на 40% порівняно з початком осені. Поки що це типовий ГРВІ і на сьогодні грипу в Україні немає.

"Медеоцентр" прогнозує наближення одразу кількох вірусних фронтів. Нам доведеться пережити удари "Каліфорнії", "Вісконсіна" та "Вікторії".

Ці три штами грипу зайдуть на територію України зі Сходу, далі грип циркулюватиме усіма регіонами, просуваючись на захід - це традиційний маршрут для більшості вірусів. Епідемічний сезон в Україні почнеться з грудня. Тим часом Всесвітня організація охорони здоров'я шукає на планеті джерело чергової епідемії.

"З України не починаються епідемії в світі, на щастя, вони починаються десь в Китаї, в Австралії - Україна отримує те, що десь вже є", - пояснює керівник Центру грипу Алла Мироненко.

Тож поки до нас прийдуть морози, ми вже знаємо, які віруси будуть хітом сезону і як вакцинуватись. Вірус постійно мутує, і щороку приходить в гості, як вперше.

МОЗ не виділив грошей на вакцинацію. Налякані місцеві санстанції вже просять у міської влади знайти кошти у місцевому бюджеті хоча б на щеплення малозабезпечених.

Президент Ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк пояснює позицію більшості людей планети. Каже: небезпечність грипової епідемії перебільшена.

В США дійсно вакцинуються 30% населення, але більшість з них за рахунок держави або компаній. Зацікавлені роботодавці перестраховують здоров'я працівників. В Україні вакцинуються 0,5 відсотка. За свій рахунок купує дозу навіть керівник державного Центру грипу.

"Якщо порахувати, скільки коштує вакцина, а це близько 70 грн. минулого року ми платили за дозу, і порахувати, скільки коштуватиме не дай боже лікування з ускладненнями пневмонії - це обійдеться у тисячі півтори. Це антибіотики, це процедури – ти випадаєш з життя, страждаєш", - пояснює Мироненко переваги вакцинації.

Але, виявляється, навіть коли людина згодна платити і в продажу є потрібна вакцина, проблема зі щепленням далеко не вирішена.

Температура зберігання вакцин обов'язково має бути від +2 до +8 градусів. Причому ці умови мають дотримуватись на всьому життєвому циклі вакцин.

Іншими словами, купивши антидот від грипу в аптеці, ви повинні якось примудритися вколоти його собі так, щоб він не встиг нагрітися більше 8 градусів. Інакше він не просто стане неефективним, а цілком здатен вас покалічити. А компенсувати наслідки буде нікому.

Отже, перш ніж вколотися, потрібно домовитись з лікарем, бігти в аптеку, купити вакцину, покласти її в термос. Із цим треба стрімголов мчати назад до лікарні. Вколоти і вірити, що всі, від виробника до перевізників і аптекаря, були такі ж відповідальні, як і ви щойно.