друкувати


Експерт закликає ламати стереотипи щодо білоруських молокопродуктів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-09-18 02:30:12

Стереотип, про білоруські молокопродукти, які «є апріорі якісними, оскільки виготовляються за старими радянськими ГОСТами», необхідно ламати, – вважає директор Інституту споживчих експертиз Юрій Чорнобривець.

З його слів, насправді сьогодні до білоруського масла, сметани та інших молочних продуктів є чимало претензій, пов’язаних з їх якістю. По-перше, як стверджує експерт, усі молокозаводи, які постачають в Україну свою продукцію сьогодні розташовані в районах, які зазнали зараження радіоактивними елементами внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС. Це, зокрема, Гомель, Рогачов та Брест. Зважаючи на прозорість україно-білоруського кордону, пан Чорнобривець робить висновок, що радіологічний контроль таких продуктів в пунктах пропуску через Державний кордон, скоріш за все, не здійснюється, а значна частина молокопродуктів взагалі потрапляє в нашу державу контрабандним шляхом.

Щоправда, за визнанням директора Інституту споживчих експертиз, жодного факту вмісту радіонуклідів у білоруській молочній продукції, яка реалізується на території України, зафіксовано не було. Але, на думку експерта, це не тому, що заражених продуктів немає, а тому, що такі дослідження в Україні просто не проводяться.

Друга причина, з якої Ю.Чорнобривець закликає не ідеалізувати білоруські товари – це та обставина, що у білоруському молоці вже неодноразово виявляли вміст антибіотиків.

«Корови хворіють, – зазначив він, – і їм колять антибіотики. За правилами, протягом десяти діб після введення антибіотику корову доїти не можна. Але ж чекати – самі розумієте – ніхто не буде».

Автор: Сергій БІЛИЙ