друкувати


На гривню тисне як політична ситуація, так і економічна

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-09-17 01:30:23

На сьогоднішній день основними факторами ризику падіння нацвалюти є майбутні вибори, боргові, газові та інфляційні фактори, заявив експерт аналітичного відділу Weltrade Сергій Борійчук.

"Можливі спекулятивні коливання в період закінчення парламентських виборів і до формування нового Кабміну. Однак обсяги резервування та достатній обсяг адміністративних прав НБУ дозволять стабілізувати коливання валюти на ринку", - сказав фахівець.

Крім того, як зазначив експерт, до кінця 2012 року НБУ повинен виплатити МВФ близько 2-2,5 млрд доларів. "Якщо брати за аналіз попередні два етапи виплат в цьому році, долар дорожчав на етапі формування обсягу платежу на 8-12 копійок", - нагадав він.

Також на курс долара можуть вплинути ризики, пов'язані з ціною російського газу. "Україна вступає в опалювальний сезон. Відповідно, виникає додатковий тиск на виплати компанії "Газпром". Тим не менше, Україна планує закупити в 2012 році 24 млрд кубометрів газу, що значно менше обсягів на цей рік. А значить, тиск буде цілком помірним. А з урахуванням початку розслідування ЄС проти "Газпрому", Росія навряд чи буде жорстко тиснути на Україну в розрізі обсягів закупівель", - вважає аналітик.

Вплинути на курс валют в Україні може й інфляційний чинник, хоча і в меншій мірі, ніж перші три.

"Інфляція у поточному році навряд чи перевищить 7,2% в річному вираженні. Оскільки долар є також товаром з точки зору економіки, його зростання не має перевищити максимально прийнятні показники інфляції, а значить, зростання вище 8,60 гривень за долар - малоймовірне", - упевнений Сергій Борійчук.

Нагадаємо, на початку вересня в Україні виникла деяка валютна паніка. На міжбанку відчувався дефіцит долара через що росла і ціна. У відповідь на валютну ситуацію на міжбанку, обмінники також підняли ціни на американський долар. Подекуди його вартість доходила до 8,35 грн.

Джерело: ТСН