друкувати


Гори загартовували характер дітей Карітасу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-09-15 12:30:20

Гори на сьогодні залишаються чи не останнім місцем, де природа тримає оборону, де люди відчувають себе беззахисними. Саме там перевіряється міць духу. Другий рік поспіль діти Карітасу побували у Карпатах.

Минулого літа діти побували на підніжжі гори Хом’як. Через негоду їм не вдалося підкорити вершину, тому цього року вирішили спробувати ще раз, але метою стала велична г. Говерла (2061м) – найвища вершина Українських Карпат.

Важкі наплічники з необхідним спорядженням, одягом та продуктами харчування важили більше 10 кілограмів. Вони стали додатковим випробуванням для семи дітей віком від 12 до 15 років. Тим більшість юних туристів були дівчатами.

Маршрут розробляли і обговорювали всі гуртом ще у Карітасі. Аби відчути всю романтику подорожі, добиратися вирішили поїздом «Коломия – Рахів». Зранку всі туристи були сповнені оптимізму і енергії. Початок маршруту пролягав з села Лазіщини. Діти ХХІ століття рідше тісно контактують з природою, а тому для них багато чого було нового і цікавого. Вони з цікавістю розглядали різні квіти, гриби.

Ближче до вечора всі вже достатньо втомилися. Подолавши більшу частину шляху, коломияни отаборилися на затишній полонині. Для декількох дітей цікавим досвідом стало розкладання намету, а решта – вдосконалювали свої вміння в цій справі. Вечір провели весело, готуючи смачну, як ніколи, вечерю, співаючи пісень навколо ватри.

Ранок видався сонячним і обіцяв чудову погоду на весь день. Найважче було на підйомі на Говерлу. «Ми намагалися йти разом і допомагати один одному. Так було легше.», – розповідає Роман Бордюг. Він вперше у горах і емоції у хлопця лилися через край, очі випромінювали радість. Дівчатам було особливо важко. Часом вони зарікалися, що більше у гори не підуть, але як тільки подолали останні метри підйому і перед ними відкрилася вся велич Карпат, вся втома вивітрилася.

– Діти відчули смак перемоги над самими собою, – підмітив Тарас Бучовський, координатор дитячих проектів БФ «Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії». – Це дуже цінно, тому що вони отримали поштовх до того, щоб ставати кращими і сильнішими. Гори виховують і мотивують досягати нових вершин у житті.

Джерело: Прес-служба БФ «Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії»