друкувати


До неповнолітніх злочинців на Прикарпатті ставитимуться поблажливіше

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-09-13 03:30:48

В Івано-Франківську хочуть поставити експеримент з нового поводження держави до неповнолітніх злочинців. Тут розгортає свою роботу українсько-канадський проект реформи кримінальної юстиції щодо наймолодших порушників закону.

В Канаді законодавство до правопорушників-підлітків не є таким суворим, як в Україні. Вітчизняний же кримінально-процесуальний кодекс не сприяє профілактиці і ефективній реабілітації малолітніх злочинців. Відтак держава втрачає соціально свідомого громадянина.

Тому іноземці допоможуть змінити ставлення держави до неповнолітніх правопорушників і груп ризику трьома шляхами. Зокрема, потрібно гуманізувати судові процеси за участю підлітків та реформувати роботу кримінальної міліції у справах дітей.

До речі на Прикарпатті частка злочинів, вчинених неповнолітніми, складає 5% від загальної кількості. Від початку року діти скоїли 180 злочинів, що на 30% менше ніж в минулому році. Зменшення кількості протиправних дій правоохоронці пов'язують з уже діючою системою профілактики.

Також експерти кримінальної юстиції щодо неповнолітніх хочуть створити в Івано-Франківську центр відвідування. У такому закладі підлітки зокрема проходитимуть соціальну реабілітацію після вчинених злочинів. Установа буде діяти на базі міського центру соціальних служб для молоді.

Джерело: Радіо «Західний полюс»