друкувати


Чи "урвуть" селяни ще грошей у держави?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-09-12 05:30:13

Обсяги виробництва сільськогосподарської продукції на Прикарпатті зросли за сім місяців 2012-го на вісім відсотків порівняно з аналогічним торішнім періодом. За цим показником Івано-Франківщина посіла дев’яте місце у таблиці регіонів України. А за тим, як спрацювали протягом цього періоду об’єкти харчової промисловості регіону, область — на 11-й позиції.

Про такі наразі проміжні результати нинішнього сільськогосподарського року йшла мова на засіданні колегії департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА.

Не останньою чергою допомагає підприємствам АПК утримуватися на такому рівні підтримка з боку держави. Скажімо, впродовж січня-липня в сільське господарство області влилося 24 мільйони гривень з Держбюджету.

Однак, за словами директора названого департаменту Івана Андріїшина, наразі є можливості, щоби й ця сума до завершення року зросла як мінімум удвоє. Все залежить від того, як спрацюють у районах та й у самих господарствах, у тому числі й над неодмінною в багатьох випадках формальністю — документальним оформленням тієї чи іншої належної аграріям допомоги відповідно до чинних урядових програм. Правда, такий порядок викликає чимало нарікань і потребує певного клопоту, але іншого не дано. Тим часом, скажімо, вже відбулося зокрема засідання конкурсної комісії з часткового відшкодування відсоткової ставки за банківськими кредитами, яка подала на розгляд Мінагрополітики матеріали на компенсацію хліборобам-позичальникам 9,8 млн грн. Та чи всі з тих, хто взяв кредит, звернулися по те відшкодування?

По-друге, майже завершено розрахунки згідно з форвардними контрактами (за укладеними ще навесні договорами на закупівлю хліба майбутнього врожаю). Із 22 млн грн, які держава мала виплатити «контрактникам» після того, як вони завезуть належне їй збіжжя на сертифіковані склади, надійшло вже 18 млн. Більшу суму з решти чотирьох мільйонів хлібороби, які вже розрахувалися з форвардним покупцем, теж невдовзі отримають. Та щоби одержати все до копійки, потрібно таки віддати хліб державі. А на Прикарпатті ще не всі те зробили вчасно. Наприклад, довго зволікали з цим у такому сільгосппідприємстві, як «Джерело» на Коломийщині.

Водночас із бюджетними коштами, які надходять через органи Держказначейства, не все так просто. Потрібно виявляти неабияку ділову хватку, щоби вчасно забирати звідти все, що тобі належить. Це нібито і всі знають, та не кожному те вдається. Приміром, лише в Галицькому й Рожнятівському районах гроші, що надійшли в серпні як допомога селянам за збережений молодняк ВРХ, зуміли оперативно «забрати» з казначейських рахунків та «розкидати» по особових карткових рахунках господарів. В інших же місцевостях кошти «зависли». Причому на Долинщині, Коломийщині, Снятинщині, Тлумаччині ті суми сягали й за сотню-дві тисячі.

Так само наразі лише на Городенківщині, Калущині й Рогатинщині відгукнулися на урядову програму, відповідно до якої селянам, які утримують від трьох і більше корів, держава відшкодовує придбання апарата машинного доїння. В інших же районах охочих придбати таку установку «немає». «Задля розгортання в Україні мережі сільських родинних ферм з бюджету виділяють гроші без обмежень. Чому б не скористатися цим? Чому б не допомогти своїм людям безплатно набути потрібну в господарці й доволі коштовну річ?» — напоумляв на колегії керівників аграрної галузі в районах І.Андріїшин.

Також для господарів ще й у вересні зоставатиметься відкритою «зелена вулиця» на отримання часткового відшкодування за закладення саду й догляд за молодими фруктовими насадженнями та за придбання нетелів (до семи тисяч гривень на одну голову) для нарощення молочного і м’ясного стад. Та чи «урвуть» ці гроші ще з Держбюджету-2012 наші ґазди?

Автор: Василь МОРОЗ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА