друкувати


Зміни в оподаткуванні автомобілів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-09-11 03:30:49

Президент України подав на розгляд парламенту законопроект № 11122 зі змінами до законодавства щодо спрощення процедур оподаткування при продажу транспортних засобів, їх реєстрації та відчуженні.

Зміни до Податкового кодексу передбачають, що дохід від продажу легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда (для оподаткування податком на доходи фізичних осіб) визначатиметься не лише залежно від оцінної вартості, як це відбувається на сьогодні. Запропоновано й інший спосіб — не нижче середньоринкової вартості, яку щокварталу для кожної марки й моделі з урахуванням року випуску, пробігу та фактичних цін продажу відповідних транспортних засобів визначатиме Мінекономіки України. Ставка податку залишається незмінною — 1% при продажу рухомого майна один раз на рік і 5% — при другій і подальшій реалізації.

Законопроектом пропонується скасувати справляння збору до Пенсійного фонду при перереєстрації, залишивши його сплату лише при першій реєстрації, та запровадити диференційований підхід щодо адміністрування збору до Пенсійного фонду.

Передбачено значне зниження ставки держмита за посвідчення договорів відчуження: до одного неоподатковуваного мінімуму (17 грн) — для першої категорії клієнтів та п’яти неоподатковуваних мінімумів (85 грн) — для решти осіб.

Крім здешевлення і спрощення всіх процедур при реєстрації рухомого майна запропоновані зміни дадуть змогу й державі ефективніше виконувати функцію реєстрації/перереєстрації транспортних засобів і створять умови для подальшого реформування правовідносин у сфері володіння та користування автотранспортом.

Джерело: ДПС в Івано-Франківській області