друкувати


Ситуація в інформпросторі України – шлях до тоталітаризму

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-09-11 11:45:34

Сучасний стан українського інформаційного простору містить передумови для запровадження в нашій державі тоталітаризму. В цьому переконаний голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький, який поділився своїми думками з даного приводу під час проведення в Івано-Франківську круглого столу з актуальних питань духовності та мови.

З його слів, на черговому засіданні очолюваної ним комісії, яке відбувалось минулого четверга, було заслухано результати соціологічного дослідження, що проводилось у загальноосвітніх школах міста Києва. «З’ясували цікаві речі, - говорить пан Костицький, - ну, наприклад, такі як те, що виховання дітей здійснюється не батьками, а здебільшого це робить телебачення, Інтернет і вулиця. 46 % київських школярів присвячують весь вільний час Інтернету, для того, щоб спілкуватися зі своїми однолітками, для розваг. Ще десь коло 20 % школярів використовують Інтернет для того, щоб вчитися. Кожен десятий школяр готовий шокувати своїх однолітків, людей, які його оточують, батьків своєю поведінкою – готовий психологічно до цього, тому що він, пробачте, нашпигований негативною інформацією, яку він отримує з Інтернету чи з телебачення».

Та найгіршою, зі слів чиновника, є та обставина, що 37% опитаних учнів сьогодні готові до порушення закону, тому що так роблять їхні кумири. «Кумири можуть бути різні, - продовжує голова Національної комісії, - і телегерої, і ті герої, яких вони бачать у реальній політиці, але, на жаль, така сумна цифра є. Що вона означає? Вона означає, що Україна швидкими кроками прямує до того, щоб перетворитись на державу кримінальну або тоталітарну. Тобто якщо поширюється криміналітет, то суспільство починає апелювати з претензіями до держави щось робити – рятувати від суцільних порушень закону». В свою чергу держава може зреагувати тільки одним способом – «закручуванням гайок». «Тобто фактично виходить так, що ми тут особливостями свого інформаційного простору, особливостями своєї інформаційної продукції готуємо Україні тоталітаризм», - підсумовує Василь Костицький.

Автор: Сергій БІЛИЙ