друкувати


ФДМУ здивував дешевим розпродажем державних акцій в прибуткових облгазах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-09-10 12:10:06

Фонд держмайна України (голова ФДМУ Олександр Рябченко) на торгах 30 серпня продав 25 відсотків акцій ПАТ «Івано-Франківськгаз». За 33,35 млн грн, або приблизно за 4,1 млн доларів, їх придбала компанія Дмитра Фірташа — ПрАТ «Газтек» (м.Київ). «Івано-Франківськгаз», зауважимо, є монопольним постачальником природного газу підприємствам, закладам комунальної і бюджетної сфери та побутовим споживачам 13 районів Прикарпаття.

Деякі дивні збіги, що повторюються від торгів до торгів — з продажу акцій ПАТ «Івано-Франківськгаз», а перед цим — «Миколаївгаз» і «Полтавагаз», мимоволі змушують пороздумувати над тим, у чиїх власне інтересах ФДМУ блискавичними темпами розпродує належні державі пакети цінних паперів прибуткових облгазів — в інтересах співвітчизників чи приватних інвесторів?

До розпродажу державних активів, як відомо, найчастіше вдаються у двох випадках. Аби, по-перше, врятувати збиткові державні підприємства. При цьому головне завдання продавця, тобто ФДМУ, не так виторгувати якнайбільше, як знайти інвестора, спроможного вкладати, як правило, значні кошти впродовж тривалого часу в модернізацію та розвиток об’єктів приватизації. Причому не менш важливо, такого інвестора, який має досвід ефективного управління ними. Друга обставина — це фінансова скрута уряду. і, відповідно, прагнення залатати дірки в бюджеті за рахунок розпродажу державного майна. В цій ситуації ключове завдання продавця — якнайдорожче продати активи. Аби виторг був максимально великим.

Наразі важко збагнути, якими саме міркуваннями зумовлений «бліцкриг» ФДМУ з розпродажу державних пакетів акцій облгазів. Адже ще кілька місяців тому на веб-порталі уряду України з’явилася подана самим ФДМУ інформація про те, що колектив ПАТ «Миколаївгаз» 2011 рік вперше за останнє десятиріччя завершив із прибутком — 85 млн грн. У квітні акціонери на загальних зборах ухвалили рішення: 30 відсотків цих коштів спрямувати на виплату дивідендів. У тому числі і на належний державі контрольний пакет — 50 відсотків плюс одна акція. Попри це вже у розпал літа ФДМУ половину цих акцій виставляє на торги за явно незахмарну ціну — 18,4 млн грн. Оголошений державним відомством конкурс збирає всього три заявки, але участь у торгах зрештою беруть тільки двоє покупців — ПрАТ «Газтек» і ТОВ іК «Фінлекс-інвест». Після незначного підвищення ціни на аукціоні блокпакет «Миколаївгазу» переходить у власність ПрАТ «Газтек» за 18,970 млн грн.

29 серпня ФДМУ продає акції ПАТ «Полтавагаз», що минулий рік завершило з прибутком у 11,4 млн грн. А вже у першому півріччі нинішнього істотно поліпшив результати, отримавши за січень—червень 10,2 млн грн чистого прибутку. Однак оголошення фонду й цього разу зібрало тільки три заявки, а до торгів знову ж було допущено лише двох покупців — фінансову компанію «Фінекс-Україна» та групу компаній «Содружество». Самі торги завершилися відразу ж після того, як ліцитатор зробив лише один крок у бік підвищення ціни — 26-відсотковий пакет акцій товариства, оцінений у 20,1 млн грн, перейшов у власність ФК «Фінекс-Україна» за 20,305 млн грн. Співвласник компанії ігор Когут не приховує, що пакет куплено в інтересах третьої особи.

На оголошення ФДМУ про продаж 25 відсотків акцій ПАТ «Івано-Франківськгаз», які оцінили у 32,6 млн грн, взагалі відгукнулося лише двоє покупців. Хоча підприємство так само є успішним. Минулий рік колектив завершив з чистим прибутком порівняно з 2010 р. 24,87 млн, збільшивши при цьому чистий дохід на 44,1 відсотка — з 597 до 860,3 мільйона гривень. Торги за його акції, за пропозицією представника ПрАТ «Газтек», розпочалися із суми 32,65 мільйона, яку ліцитатор ще двічі підвищував — щоразу на 350 тисяч. Але після того, як представник «Газтеку» заявив про готовність заплатити за них 33,35 млн грн, другий покупець — ФК «Фінлекс-інвест», що, до речі, як стверджують, теж входить до сфери інтересів Д.Фірташа, не став підвищувати ціну.

Таким чином, якщо говорити про матеріальну вигоду від розпродажу блокпакетів акцій трьох облгазів, то ФДМУ понад встановлену ціну додатково «наторгував» для Держбюджету України лише 1,48 млн грн і це при тому, що навіть дуже виважені й стримані в оцінках експерти вважають, що продані фондом пакети істотно недооцінено. Зокрема, аналітик ІК «Трійка Діалог Україна» Сергій Невмержицький зауважує, що відповідно до ціни, встановленої ФДМУ, мультиплікатор P/E, який визначає співвідношення вартості компанії та її річного прибутку, становить менше 1. «А нині акції енергетичних компаній торгуються з мультиплікатором P/E від 7 до 10, а природні монополії, якою є ПАТ «Миколаївгаз», — з мультиплікатором 15. Тобто вартість акцій «Миколаївгазу» недооцінено щонайменше в 10 разів», — зазначає експерт. Старший аналітик компанії «Драгон Капітал» Денис Саква такої ж думки: «В принципі, стартова ціна на аукціоні може не відповідати справедливій вартості компанії, інакше втрачається сенс торгівлі. З другого боку, первинна вартість 25-відсоткової частки в статутному капіталі «Миколаївгазу» в рази нижча за справедливу». Член Комітету Верховної Ради з паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима після продажу акцій «Миколаївгазу» заявив, що якщо цінні папери наступних п’яти облгазів буде продано за ціною, в десять разів нижчою від ринкової, то держава недоотримає 50-60 млн дол. США. Він нагадав, що значно раніше, коли Д.Фірташ викупив акції шести облгазів у прикарпатського мільярдера Олега Бахматюка, вартість 25-відсоткового пакета, який продали за понад 4 млн доларів, оцінювали щонайменше у 10-12 млн дол. «А там були пакети набагато менших облгазів, наприклад, «Івано-Франківськгазу», — зазначив О.Гудима.

Незадовго до початку розпродажу акцій облгазів голова ФДМУ О. Рябченко публічно висловлював сподІвання на те, що участь у приватизації облгазів візьмуть й іноземні інвестори, передусім «Газпром», а також «інший російський бізнес, який вже розуміє, як можна вести бізнес в українських облгазах». Проте російський монополіст на оголошення ФДМУ не відгукнувся. Чому? Газета «КоммерсантЪ-Украина», поцікавившись цим, ще до початку марафону з розпродажу активів облгазів отримала від посадовця «Газпрому», ім’я якого видання не розголошує, такий коментар: «Українська сторона використовує цей аргумент для того, аби показати, що конкурс пройде відкрито. Насправді ми не отримали ні запрошення на конкурс, ані гарантій, що він буде відкритим, і тому брати участь у ньому не плануємо».

Попри те, що формально пакети акцій продавали з дотриманням усіх законодавчих процедур і навіть транслювали в режимі реального часу на веб-сайті ФДМУ, дивні збіги в кількості поданих заявок та кількості покупців, незначне зростання ціни й породжують запитання: а чи були, власне, конкурентні торги?

Так само постає запитання про те, що принесе подальша приватизація облгазів, зокрема ПАТ «Івано-Франківськгаз», самим колективам підприємств та громадам міст і районів, де наші газовики мають монополію на розподіл і постачання голубого палива? Щодо ПАТ «Івано-Франківськгаз», то його вигоду в короткостроковій перспективі окреслено в умовах продажу 25-відсоткового пакета акцій. ПрАТ «Газтек», згідно з інвестиційними зобов’язаннями, впродовж наступних трьох років має вкласти 4,032 млн. грн. у модернізацію і розвиток підприємства. Що стосується майбутніх інвестицій, то наразі, очевидно, говорити про них зарано. Хоча необхідно підкреслити, що ПрАТ «Газтек» не є новим співвласником ПАТ «Івано-Франківськгаз». Бо йому вже до цього належало майже 10,2 відсотка акцій товариства. Ще понад 10 відсотками володів ПрАТ «Ролюкс» (м.Івано-Франківськ) та понад 15,28 — «АгроПромКомплект» (Львів).

Також наразі ще зарано судити про те, як збільшення частки ПрАТ «Газтек» у статутному капіталі ПАТ «Івано-Франківськгаз» може вплинути на взаємини газовиків з їх численними клієнтами, в тому числі й з краянами — побутовими споживачами голубого палива. Єдине застереження наразі висловив екс-глава ФДМУ Олександр Бондар. Він вважає, що приватизація облгазів однозначно призведе до підвищення тарифів на енергоносії для населення. «Якщо монополія державної власності — це погано, то монополія приватної власності — це ще гірше, оскільки на державу все ж таки ще можна якось впливати, — зазначив він, коментуючи приватизаційний «бліцкриг» ФДМУ. — Що ж може зробити населення чи Президент, якщо це перебуває у приватних руках. Ніякого впливу він не буде мати, тим більше, що це перебуває у руках дуже впливових людей. Це однозначно призведе до збільшення тарифів на газ і на електроенергію, і ніхто вплинути на цей тариф не зможе».

Наразі поза кадром, так би мовити, ми залишили все, що стосується ПрАТ «Газтек» — компанії, якій відтепер уже належить понад 35 відсотків акцій ПАТ «Івано-Франківськгаз». Але це тема окремої розмови.

Коментар Ігоря Прокопіва, голови правління ПАТ «Івано-Франківськгаз»


Вже коли цю публікацію було підготовлено до друку, ігор Прокопів дав прес-конференцію, присвячену підготовці газового господарства краю до опалювального сезону, святкуванню Дня працівників нафтової і газової промисловості й першій річниці перебування на посаді голови правління ПАТ «Івано-Франківськгаз». Водночас він не оминув увагою і таку подію, як продаж половини належного державі контрольного пакета акцій товариства на торгах 30 серпня. При цьому і. Прокопів наголосив, що найбільша проблема, яку колектив «Івано-Франківськгазу» ставить собі на перше місце у повсякденній роботі, — це стан мереж.

— із 14,6 тис. км газопроводів понад десять тис. км газопроводів експлуатуються до 25 років. Майже три тис. км — від 25 до 40 років і понад півтори тисячі — понад 40 років. На сьогодні 12,7 відсотка мереж у нас повністю зношені. Торік їх частка становила 8,9 відсотка. Тобто це йде як снігова лавина — мережі старіють швидше, ніж ми встигаємо їх міняти, — підкреслив ігор Прокопів. — Чому постало питання приватизації? Чому воно на часі? Сьогодні, аби зупинити оцю «снігову» лавину, необхідні значні кошти. Однієї лише інвестиційної програми, яку нинішнього року вперше отримав колектив, та коштів з наших прибутків недостатньо. інвестор повинен вкласти великі гроші, аби впродовж 15-20 років виділити достатньо асигнувань на ремонт і модернізацію мереж. Маємо надію, що це дозволить нам отримати додаткові інвестиції для вкладення у бізнес. Тобто я думаю, що приватні інвестори, які тепер сукупно володіють 75 відсотками акцій ПАТ «Івано-Франківськгаз», виділять ці кошти і допоможуть нам з фінансуванням значних за обсягами робіт з оновлення газопроводів.

Автор: Микола ПЕТРИЧУК
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА