друкувати


Якість газу у прикарпатських мережах – в нормі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-09-04 01:30:00

Якість газу, який подається в оселі прикарпатців відповідає встановленим стандартам, – стверджує заступник голови правління ПАТ «Івано-Франківськгаз» Віталій Шульга, який поділився наявною у нього інформацією з даного приводу під час прес-конференції керівництва облгазу 3 вересня в Івано-Франківську.

Зі слів пана Шульги, в розпорядженні його підприємства є спеціальна сертифікована лабораторія, яка постійно відбирає проби газу на аналіз. Зокрема, цьогоріч було здійснено 950 таких відборів, і в їх результаті жодних відхилень по якості від встановлених нормативів виявлено не було. Як стверджує заступник керівника «Івано-Франківськгазу», усі заміри проводились спільно з фахівців ДП «Держстандартметрологія», які не є зацікавленою стороною, а це, у свою чергу, нейтралізує усі сумніви щодо об’єктивності таких аналізів. До того ж, за словами В.Шульги, послугами лабораторії ПАТ «Івано-Франківськгаз» користуються також інші облгази (як, наприклад, «Закарпатгаз»), які подібних установ не мають і при цьому не зацікавлені у необ’єктивних замірах.

«Ми – транспортуюча організація, – підтримав свого заступника голова правління публічного акціонерного товариства Ігор Прокопів, – Тому якби газ був нечистий, вологий, ми б це відчули по лічильниках. Крім того, Івано-Франківська область специфічна тим, що у нас дуже малий відсоток території, де використовується газ місцевого видобутку. Це є лише в кількох населених пунктах, як, скажімо, Битків. На більшості ж територій ми використовуємо газ з підземних газосховищ, а там газ зберігається чистий, якісний».

Вдатись до наведених пояснень керівників газової галузі Прикарпаття змусили оприлюднені в окремих ЗМІ звинувачення в тому, що газовики, з метою економії «блакитного палива», закачують у мережі повітря, азот чи якісь інші забруднювачі природного газу.

Автор: Сергій БІЛИЙ