друкувати


На Львівщині розгорівся політичний скандал навколо руху "Чесно"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-09-01 07:35:55

Громадський рух «Чесно» і започаткована ним кампанія «Фільтруй Раду» знову опинились у центрі політичного скандалу. На цей раз невдоволення діяльністю «чесних» активістів лунають зі Львова. Тут претензії місцевих політиків стосуються не стільки самого руху та очолюваної ним фільтраційної кампанії, скільки започаткованої його активістами телевізійної програми «Чесно. Фільтруй Раду», яка виходить на одному з львівських телеканалів.

Власне, сама ідея такої програми була дуже позитивною: не фільтрувати кандидатів у нардепи, як то кажуть, поза очі і лише потім оприлюднювати результати на сайті ГР «Чесно», а дати потенційним народним обранцям можливість самим дати пояснення по суті тих претензій, які щодо них висловлюють «чесні» «фільтратори». Паралельно це дало б можливість кожному кандидату використати таку програму як майданчик для доведення своїх програмних засад до громадськості краю, незалежно від недійних можливостей та розміру виборчого фонду.

Втім, як то кажуть, думали якнайкраще, а вийшло як завжди. Принаймні в цьому переконують кілька кандидатів в народні депутати, які в ході прес-конференції 31 серпня звинуватили авторів програми у маніпулюванні громадською думкою. Зокрема, кандидати стверджують, що автори програми дискримінують кандидатів, запрошуючи на ефіри тільки обраних. «Отримавши посвідчення кандидата в депутати, - розповідає Ярослав Свелеба – відомий прикарпатцям політик, який, втім, в даний час кандидує від політичної партії «Українська національна асамблея» в рідному йому 118-му Личаківському мажоритарному виборчому окрузі, - я зробив дзвінок (з приводу участі у програмі – ред.) до пані Дащаківській (Оксана Дащаківська – одна з координаторів ГР «Чесно» на Львівщині, член редакційної ради телепроекту «Чесно. Фльтруй Раду» – ред.). Пані Дащаківська мені відповіла, що вони вже провели нараду і що вони вже знають, хто 2 вересня – через два дні – буде брати участь у програмі «Чесно». Зрозуміло, що моєю заявою було: «пані Оксано, я все-таки хотів би, щоб ви розглянули можливість моєї участі у програмі». Рух «Чесно» відфільтровує кандидатів, перевіряє їх. Зрозуміло, що мені як кандидату по 118-му округу було би це цікаво, щоб представники руху представили мене, передивились мої декларації та по інших тих категоріях, які заявляє рух «Чесно». Але пані Оксана зазначила, що вона не бачить можливості моєї участі у передачі».

За словами пана Свелеби, отримавши таку відповідь, він попередив активістку про свій намір оприлюднити усі вказані обставини, за що був звинувачений у спробі шантажу. «Я не розумію тут слова «шантаж», – продовжує політик, – Усі ми розуміємо одне: в даному випадку програма «Чесно» стала маніпулятивною технологією. Розкрутивши програму, вони вказують виборцю: «ці кандидати є більш прохідні, а ці ні». Фактично є кандидати, які мають більший фінансовий ресурс. Їх і показують».

Політик вважає безглуздими запевнення активістів «Чесно» в тому, що вони запрошують на ефір найбільш рейтингових кандидатів, оскільки часто-густо в ефірі з’являються люди, які, на думку пана Ярослава, не мають шансів набрати і 1% голосів, оскільки «не знають навіть назв вулиць» на території свого округу або ж представляють такі непопулярні в Західній Україні політичні сили, як Комуністична партія України чи Партія регіонів.

«Телепрограма «Чесно» є нічим іншим, як інформаційним кілером для певних кандидатів. – говорить Я.Свелеба, – На жаль, рух «Чесно» став маніпулятивною технологією в руках певних дюдей».

Пана Ярослава у його конфлікті з редакційним колективом програми «Чесно. Фільтруй Раду» підтримали і інші його колеги-мажоритарники. Так, висунута від Української національної консервативної партії кандидат в нардепи по Городоцькому виборчому округу №120 Світлана Книшик розповіла, що у неї вже були укладені домовленості про участь в ефірі програми, проте на ефір її так і не пустили. В свою чергу, інший кандидат в нардепи – Святослав Грабовський, який кандидує від тієї ж таки Української національної консервативної партії у Дрогобицькому виборчому окрузі №121, зауважив, що «рух «Чесно» якось однобоко дивиться на націоналістичного спрямування партії». «Членам Української національної партії вже відмовили в ефірах. – зазначив він, – Пана Ярослава, схоже на те, що теж не допустять. Це схоже на наших місцевих олігархів і бандитів. Я знаю, що у громадському русі «Чесно» є чимало порядних людей, та вони, вочевидь, не знають про те, які маніпуляції відбуваються під їх брендом…»