друкувати


За кермом радять перебувати не довше 9 годин

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-09-01 12:10:55

Здоровий сон та відпочинок – головне правило водія. Але дотримуються цієї вимоги безпеки далеко не всі водії, йдеться в сюжеті ТСН.

За пів року в Україні сталося майже 90 тисяч ДТП. У них постраждало 12 тисяч людей і 2 тисячі загинуло. Експерти переконані, що причина такої кількості аварій полягає не лише в нехтуванні правилами дорожнього руху, але й втомі водіїв, котрі сідають за кермо невиспані.

Втома впливає на сповільнення реакції та зменшення уважності водія. Відтак перед виходом на рейс усіх керманичів автобусів і маршруток перевіряє медик. Утому фельдшер визначає неозброєним оком за зовнішнім виглядом, очам і ході.

Самі водії визнають: ретельно перевіряють лише одиниці роботодавців, а половина перевізників узагалі працює нелегально. Відтак, скільки й де спрять водії, їхніх роботодавців не цікавить.

"Водії приїжджають з різних регіонів і влаштовуються до них на роботу. Ночують в автобусах, а потім виїжджають утомлені", - скаржиться керівник управління з питань безпеки руху КП "Київпастранс" Володимир Кастриця.

Керманичі зізнаються: аби не заснути, мають власні секрети. П'ють каву, їдять цукерки, лузгають насіння – аби тіло хоч якось рухалося та підтримувалася увага.

До кінця цього року всіх перевізників зобов'яжуть встановити тахографи. Спеціальні пристрої, які фіксують, скільки годин поспіль за кермом провів кермувальник, мають дисциплінувати водіїв та змусити їх відпочивати.

Далекобійники, котрі вже використовують тахографи, розповідають про європейські правила: за кордоном відпочивати необхідно. Якщо прилад показує невідповідний нормативам час у дорозі, водія штрафують.

В Україні ж поки все по-іншому.