друкувати


"Дикі гуцули": Ми працюємо, коли всі відпочивають, і відпочиваємо, коли всі працюють

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-30 09:30:36

Вони – молоді, позитивні, життєрадісні, креативні і зовсім не дикі. Ареал їх поширення – всюди, де весело, гамірно і там, де люблять щирий український гумор. Вони ті, хто вміють забезпечити хороший настрій і не дадуть вам нудьгувати. Кожен їхній жарт – це нова усмішка на вашому обличчі, а сміх, як ви знаєте, продовжує життя. Знайомтеся – гумористичний дует «Дикі гуцули»: Роман Кутя та Василь Гайдейчук.

Хлопці, проект «Дикі гуцули» доволі молодий, однак ви вже встигли завоювати прихильність коломийської публіки і не тільки. Ви працюєте у комедійному форматі і є ведучими на весіллі, корпоративі, випускному вечорі, проводах, дні народженні тощо. От цікаво: як один дикий гуцул зустрів такого ж другого і як виникла ідея створити комедійний дует?

Р.К.Усе почалося з того часу, коли я врятував Василя від нудного буденного життя (сміється). Насправді ми знайомі уже давно: ще з студентських років. Я навчався у Коломийському політехнічному коледжі і грав у команді КВН від нашого навчального закладу. Тоді ще зовсім молода і новостворена команда тільки-но «розкручувалася», тож якихось серйозних виступів на великій сцені у нас не було. Після навчання у Коломиї я вступив у Львівський національний лісотехнічний університет і уже там серйозно і на професійному рівні почав займатися концертною діяльністю. Виступав у команді КВН Львівського сценічного університету «Адреналін», з якою їздив на гумористичні фестивалі та конкурси. У 2009 році я повернувся до Коломиї і вирішив займатися розважальною діяльністю у рідному місті. Та для втілення задуманого мені потрібна була чиясь допомога і чиєсь таке ж почуття гумору як у мене. І тут я згадав, що знаю Василя Гайдейчука і запропонував йому нашими спільними зусиллями створити комедійний дует, який би виступав на різних концертних і розважальних заходах. Так, уже через місяць на арені так званого коломийського шоу-бізнесу з’явився комедійний проект за участю двох молодих хлопців.

В.Г. Так, як ми працюємо як дует, то кілька слів скажу і я. Якщо Роман – коломиянин, то я з ближнього прикордоння: народився і виріс у селі Чорнолізці Тисменицького району. До слова, у моєму рідному селі багато корів, міліціонерів, медиків, священиків і один вчитель німецької мови, який побудував собі триповерхову хату. Моє життя у Коломиї розпочалося тоді, коли я навчався у Коломийському економіко-правовому коледжі. Під час навчання у коледжі я потужно займався КВНом у складі команди «Злюки бобри» і паралельно у збірній команді Коломиї «А і Б», яка стала чемпіоном 2007 року і виграла кубок «Кавалєрка». Після закінчення навчання я пішов працювати і під нудним буденним життям, як сказав уже Роман, від якого він мене врятував – це була моя робота. Тоді Роман запропонував мені разом попрацювати над створенням комедійного проекту. Результат не змусив себе довго чекати: 3 вересня 2009 року ми уже проводили весілля. Це був наш дебют, як ведучих. Звичайно, що це не було на професійному рівні, я би навіть сказав, що на дуже аматорському рівні, але відтак ми підійшли до цієї справи досить серйозно, удосконалювали свої уміння і навички, вчили та придумували нові жарти, щоб люди ні в якому разі не сумували.

Романе, Василю, от ми зараз з вами сидимо і я бачу, що переді мною дуже розумні, комунікабельні і зовсім не дикі парубки. Чому ваш дует називається «Дикі гуцули»?

Р.К. – Ой, як на зорі нашої концертної діяльності ми тільки не називалися: «Рікі і Мартін», «Льолік і Болік», «Так сталось шоу». А от назву «Дикі гуцули» ми отримали зовсім випадково. Якось ми ми виступали у одному з нічних клубів Львова і ведучий сам оголосив нас, мовляв, зараз вас веселитиме дует «Дикі гуцули» з Коломиї. І ця назва-експромт швидко за нами прикріпилася і ми вже навіть не розглядали ще якісь варіанти стосовно назви нашого проекту, «Дикі гуцули», так «Дикі гуцули». Хтозна, можливо, у цьому і є родзинка нашого комедійного дуету та й люди, чуючи таку назву, щиро усміхаються, а це для нас найвища нагорода і бажання працювати ще краще.

Дует «Дикі гуцули» існує уже два роки. Сьогодні ваш робочий графік розписаний мало не на рік наперед, що свідчить про вашу затребуваність. На що більше робите ставку у своїй концертній діяльності?

В.Г. – Проект «Дикі гуцули» успішно стартував на початку 2010 року. Ми себе бачили у творчості КВН, корпоративі, тобто робота у форматі камеді-клаб. Разом із друзями, а це компанія з тридцяти осіб, ми кожних вихідних збиралися у одному з розважальних закладів міста і нумо з Романом розказувати анекдоти, показувати якісь комедійні мініатюри, сценки. І це все з часом настільки захопило нас у гумористичний вир, що вирішили на досягнутому не зупинятися. Потім нас почали часто запрошувати проводити весілля. Власне на весіллях ми і робимо ставку, оскільки це наш основний заробіток. Щоб весілля сподобалось і молодим, і батькам, і гостям, ми вчили українські весільні традиції. Кожне нове весілля – це багатий досвід, тому що запозичували якісь елементи на одному весіллі і вносили їх у загальний сценарій іншого. Однак у своїй діяльності ми керуємось принципом: весілля – не похорон, треба набуватися. Тож для набутків ми готуємо для гостей різноманітні конкурси, аби люди уже навіть зранку зарядилися позитивом, хорошим настроєм і приємними емоціями.

Р.К. – Додам, що на весіллях ми виступаємо не тільки у класичних чорних костюмах, а й маємо свої сценічні костюми. Так, у нашій шафі-костюмерні є одяг справжніх українських козаків, костюм хитрого єврея та веселого клоуна. Тож за одне весілля ми переодягаємось три-чотири рази. Звичайно, це не така й легка справа як здається на перший погляд, адже постійно треба бути у строю, стежити за останніми новинами, щоб зуміти перевести їх на гумористичний лад, працювати, коли всі відпочивають, і відпочивати, коли всі працюють, і найголовніше – у душі любити справу, якою ти займаєшся. Якщо чесно, то ми дійсно отримуємо задоволення від кількагодинного виступу перед аудиторією, а оплески на нашу адресу – це усвідомлення того, що людям подобається те, що ми робимо.

Ви, як гумористичний дует, маєте на меті веселити людей, своїми жартами піднімати їм настрій. А от чи траплялись з вами якісь кумедні випадки, коли і вам було смішно?

Р.К. – Ой, з нами стільки траплялось кумедних випадків, що зараз усіх і не пригадаєш. Нерідко доводилось на сцені й імпровізувати, і експромтом ставити якісь гумористичні сценки і сипати жарти на ходу. Для цього дійсно треба мати велике почуття гумору і вміння володіти ситуацією. Одного разу ми мали проводити концерт і я вже приїхав на місце чекаю Василя десять хвилин, двадцять, півгодини, - а його все немає. Як виявилось пізніше, у нього спізнився автобус. Щоб не затримувати людей, я розпочинаю вести концерт сам. Ну десь хвилин п'ятнадцять я розпинався на сцені і в один момент люди починають у залі щиро і голосно сміятися. Я дивлюсь по сторонах, нікого не бачу, тож не можу зрозуміти чому народ сміється. Я щось там віджартувався і продовжую далі вести концерт. Тільки-но я розпочав, і люди знову почали сміятися, я повертаюся і виявляється, що то Василь…

В.Г. – Що то я, спізнившись майже на годину, хотів якось так вийти на сцену аби глядачі нічого не запідозрили. Роман читав вітальні слова від організаторів і тут вийшов я і почав ходити туди-сюди, ніби щось шукаю. Уся ця прелюдія відбувалася за плечима мого колеги-гуцула і коли він уже втретє повернувся, я, ніби злодій, завмер на місці, а відтак уже разом почали проводити концерт. Однак ніхто з людей так і не здогадався, що це аж ніяк не було частиною нашого виступу, а моє спізнення.

Звісно у нашій роботі і бувають свої нюанси, але не зважаючи ні на що, вона є тією, якій ми віддаємося з любов’ю і яку ми хочемо робити.

Спілкувалась Оля Полюк