друкувати


Аналіз інфляції за липень 2012 року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-28 02:45:05

У липні продовжилось зниження індексу споживчих цін (далі – ІСЦ) – на 0.2% за місяць, проте за вирахуванням сезонного фактору ІСЦ у липні порівняно з попереднім місяцем зріс на 0.8%. У річному вимірі ІСЦ знизився на 0.1%.

 Базова інфляція в річному вимірі продовжила зменшуватися (до 3.1% станом на кінець липня, 1.8 в. п. – внесок в річну зміну ІСЦ), що триває протягом останніх 11 місяців. Порівняно з попереднім місяцем базовий ІСЦ (далі – БІСЦ) не змінився.

 Цьому сприяла послідовна монетарна політика Національного банку України, яка продовжує стримуючим чином впливати на інфляційний тиск з боку попиту, а також нижчий за потенційний рівень внутрішнього споживчого попиту (розрив ВВП у II кварталі становив 1.7%).

 Зниження цін на сирі продукти призвело до продовження уповільнення зростання цін на продовольчі товари з високим ступенем оброблення. Зростання вузького базового ІСЦ у річному вимірі уповільнилося до 0.4% завдяки укріпленню номінального ефективного обмінного курсу гривні.

 Зниження інфляції в липні було повністю обумовлено зниженням небазової компоненти на 0.4%. У річному вимірі зниження небазового ІСЦ, як і загального індексу споживчих цін, значно уповільнилося – з 7.1% у червні до 4.2% у липні (-1.9 в. п. – внесок у річну зміну ІСЦ). Основним фактором цього залишається динаміка цін на сирі продукти, що знизилися на 7.2% в річному вимірі, переважно за рахунок значної пропозиції продовольчих товарів. Ціни на групу товарів і послуг, що регулюються адміністративно, знизилися на 0.2% у річному вимірі (у липні зросли на 0.4%). Зростання цін на паливо в річному вимірі продовжило уповільнюватися – до 4.9% станом на кінець липня за рахунок зниження цін на нафту на світових ринках у II кварталі.

 У липні відбулося суттєве зниження індексу цін виробників (далі – ІЦВ) – на 2.9%, а його зростання в річному вимірі уповільнилося до 1.4%, що пов’язано зі зниженням як внутрішнього, так і світового попиту. Найбільший додатний внесок (2.7 в. п.) у річну зміну ІЦВ обумовлений зростанням цін у виробництві та розподіленні електроенергії, газу та води на 13.7%, від’ємний (-1.4 в. п.) – зниженням цін на 6.7% в металургійній галузі.

Джерело: НБУ