друкувати


В правила дорожнього руху регулярно вносять поправки й доповнення

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-24 02:10:06

Останні кілька років в українські правила дорожнього руху (ПДР) регулярно вносять поправки й доповнення. То змінюють кількість документів, які повинен мати з собою водій, то уточнюють особливості патрулювання нарядів ДАІ тощо. Останні два місяці набули чинності ще кілька урядових постанов, які внесли до ПДР нові зміни.

Швидкість обмежуватимуть ширше

За ініціативою ДАІ 18 липня Кабмін прийняв постанову щодо обмеження швидкості на дорогах. Тепер даішники отримали більше можливостей виставляти обмежувальні знаки. Якщо раніше обмеження дозволялися лише у випадку дорожніх робіт, то тепер їх можуть запровадити як тимчасово, так і на постійно. Єдине зауваження — разом зі знаками «Обмеження максимальної швидкості» чи «Зона обмеження максимальної швидкості» мають стояти щити, які інформують про характер небезпеки, що чекає водія попереду (аварія, дорожні роботи, інше).

Тимчасово обмеження швидкості можуть встановлюватись і через стихійні лиха, і у випадку масових заходів. Постійні — виключно у небезпечних ділянках доріг та вулиць, біля нерегульованих переходів, шкіл і дитсадків.

Якщо ж ці знаки поставили, не врахувавши міністерські нововведення, або ж коли причину обмеження вже усунули, то за перевищення швидкісного обмеження водія не можна притягувати до відповідальності.

Цікаво — з ПДР забрали норму, що довжина ділянки з обмеженням швидкості не має перевищувати два кілометри. Тепер знак працюватиме до найближчого перехрестя, а якщо їх немає, то до околиці села чи містечка. На трасі в кінці зони обмеження має стояти знак «Кінець усіх заборон та обмежень» або ж знак з іншим лімітом швидкості.

Змінилися і правила щодо знаку «Контроль», який забороняє проїзд без зупинки повз наряд ДАІ (карантинний пост, прикордонну зону тощо). Відтепер перед ним мають виставляти кілька попереджень про поступове зниження швидкості.

Піші патрулі знову в моді

Цікавий наказ днями видало МВС. Відтепер інспектори ДАІ можуть працювати «у пішому порядку» з використанням технічних засобів. Щоправда, зупиняти автомобілі без наявності службового авто з увімкненим синім маячком можна лише у місцях концентрації ДТП, аварійно-небезпечних ділянках і місцях проведення спеціальних заходів (що це за заходи, в наказі не уточнюють). І на дорогах державного значення «пішки» працювати не можна, за винятком тих же спецзаходів.

Крім «пішого порядку», наказ зобов’язує ДАІ встановити у свої патрульні авто GPS-датчики для визначення їхнього місця перебування. Так, у Дніпропетровській області такими приладами вже обладнали 90 машин.

ДАІ отримає помічників

З наступного року даішники отримають своєрідне підкріплення. Мінінфраструктури пропонує дати більше прав працівникам своєї держінспекції з безпеки на наземному транспорті. Зокрема, вони зможуть складати протоколи про порушення водіями закону «Про автотранспорт».

Це стосуватиметься лише таксистів, далекобійників, водіїв автобусів та інших перевізників. Документи перевірятимуть і в тих, хто перевозить нестандартні комерційні вантажі (трактори, екскаватори, сільгоспмашини). Тим, хто керує легковиком або іншим транспортом, але не заробляє ним гроші, нові контролери на дорозі не загрожуватимуть.

Нові обмеження швидкості


Постійні

• на небезпечних ділянках дороги;
• біля нерегульованих наземних переходів;
• біля дитсадків, шкіл та дитячих таборів;
• біля стаціонарних постів ДАІ.

Тимчасові

• при проведенні дорожніх робіт;
• у місцях масових чи спецзаходів;
• у випадку стихійних лих чи несприятливих погодних умов.

Голос з дороги

Андрій, водій рейсового автобуса:

— Мені подобається, що у тих змінах нарешті більш-менш описали, де закінчується те тимчасове обмеження. Бо досі, коли інспектори чи дорожники виставляли додаткові знаки, було не дуже зрозуміло, де закінчується його дія. Але мене лякають ці чутки про те, що на дорозі нас зможе штрафувати ще й транспортна інспекція. Ні для кого не секрет, що багато маршруток чи автобусів є старими й перебувають не в ідеальному стані. І замість того, щоб якось сприяти роботі перевізників та їхніх водіїв, держава збирається додатково нас «доїти».

Ігор, менеджер:


— Думаю, ці постанови є чистою формальністю. Згадайте хоча б «стоп-контролі» ДАІ, які часто стоять в Івано-Франківську перед мостом на Пасічну. Невже вони будуть перед собою виставляти додаткові попереджувальні знаки? Я в це не вірю.

Джерело: Газета «Репортер»