друкувати


Українці готові міняти свій голос на продуктовий пайок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-23 01:45:21

За пару місяців до виборів Україну накрила хвиля небаченої щедрості: кандидати в нардепи по мажоритарних округах завалюють виборців подарунками - продуктовими наборами, велосипедами і навіть аптечками, пише Корреспондент.

Дані дослідження соціологів говорять, що лише 6% виборців готові проголосувати за кандидата, що вручив їм якийсь подарунок. Однак, це не означає, що традиція "гречкосіяння", так вдало свого часу використана Леонідом Черновецьким на виборах столичного мера, втратила актуальність. Навпаки, експерти переконані, що презенти - кращий спосіб познайомиться з електоратом.

"Гречка - ефективна як технологія контакту з виборцями, технологія створення певної лояльності", - говорить Олександр Черненко, голова Комітету виборців України.

За підрахунками громадської організації Опора, вартість одного пайка в нинішній виборчій кампанії, в залежності від наповнення, коливається від 35 до 135 грн. А так як в одному окрузі в середньому проживає близько 20 тис. малозабезпечених виборців, одноразова роздача продуктів в середньому обходиться кандидату в суму від 700 тис. до 2,7 млн грн.

Експерти впевнені, що при всьому політичному скептицизмі українських виборців і небажанні продаватися за гречку пайкова технологія здатна забезпечити позитивний результат.

Адже навіть відносно невелика частка тих, хто готовий голосувати за подарунок - 6%, за даними соціологів - в масштабах одного округу перетворюється на значну підтримку. А якщо при цьому кандидати не забудуть про те, що будь-який подарунок варто підкріплювати особистими контактами, витрачені на презенти гроші повернутися сторицею.

"Людям потрібна не стільки гречка, скільки увага і щоб їх вислухали", - вважає Черненко. Засвоївши ці прості істини претенденти цілком можуть протоптати стежку до серця виборця.

Ера гречки закінчитися напередодні виборів, коли кандидати перейдуть від подарунків до прямого підкупу.

Джерело: ТСН