друкувати


Одним із жертводавців катедрального собору в Коломиї був Іоан Павло II

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-21 01:10:50

Найбільший в західній Україні катедральний собор звели в Коломиї. Храм Преображення Христового у день однойменного свята офіційно відкрив глава УГКЦ. Як наголосив Блаженніший Святослав Шевчук, храм є найголовнішим у всій Чернівецько-Коломийській єпархії.

Тому будували його як взірець сакральної архітектури. Подальша діяльність катедрального собору, переконаний Патріарх, теж має бути зразком для усіх інших єпархіальних церков.

Над проектуванням катедрального собору в Коломиї працювали численні групи архітекторів з Києва та Івано-Франківська. А до внутрішніх розписів залучили митців зі Львова. Новий храм, сподівається архиєрей Микола Сімкайло, стане духовним центром усієї єпархії. І нічим не поступатиметься наразі незавершеному Київському Патріаршому Собору.

Як творець сакральної архітектури Віктор Мицай відомий здавна. Однак цей собор архітектор вважає найвеличнішою спорудою, яку спроектував за все своє життя. Заввишки вона у понад півсотні метрів із розмірами 48 на 42.

Загальна площа верхнього і нижнього храму — майже півтора квадратних кілометри. Катедральний собор Преображення Господнього може прийняти до 5 тисяч людей одночасно. До спорудження святині долучилась практично вся єпархіальна громада — близько 240 тисяч вірян.

Одним із жертводавців був навіть Блаженний Папа Іоан Павло II. Адже будівництво собору розпочалося ще у минулому столітті. Його ініціював місцевий владика Павло Василик, якого поховали поруч із храмом. Поблизу триває будова — тут планують спорудити 8-поверхову дзвінницю.

Джерело: Радіо «Західний полюс»