друкувати


У ХХ столітті через тютюн передчасно померли 100 млн людей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-20 02:10:35

Якщо не вжити ефективних заходів, за наступні сто років пристрасть до тютюну передчасно відправить на той світ близько мільярда людей - в основному з небагатьох країн.

Такий невтішний прогноз роблять вчені з Університету Буффало (США), результати досліджень яких опубліковані в журналі The Lancet.

Для порівняння: у XX столітті від тютюну раніше терміну померло 100 млн. землян. Дослідники проаналізували дані про 3 млрд осіб з Бангладеш, Бразилії, Китаю, Єгипту, Індії, Мексики, Польщі, Росії, Таїланду, Туреччини, України, Уругваю, В'єтнаму і з Філіппін з середнім та низьким рівнем доходів, порівнюючи їх з інформацією про жителів Сполучених Штатів і Великобританії.

Як з'ясувалося, 49% чоловіків і 11% жінок в країнах-учасницях Генеральної угоди про торгівлю послугами (ГАТС) споживають тютюн в тому чи іншому вигляді.

І хоча жінок серед любителів тютюну як і раніше набагато менше, ніж чоловіків, слабка стать починає курити так само рано, як сильна, тобто близько 17 років. 64% тютюнозалежних споживають сигарети, вироблені промисловим способом.

Найбільше любителів тютюну в Китаї - 301 млн (52,9% чоловіків), далі йде Індія з 274 млн (47,9% чоловіків). Найбільший відсоток подолали тютюнозалежність зареєстрований в США, Великобританії, Бразилії та Уругваї, а найменше таких людей в Китаї, Індії, Росії та Єгипті.

Джерело: ТСН