друкувати


В Івано-Франківському онкодиспансері можна безкоштовно пройти обстеження на томографі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-20 11:40:12

16-ти зрізовий комп’ютерний томограф для діагностики та планування якісної променевої терапії  з’явився в Івано-Франківському обласному клінічному онкологічному диспансері завдяки Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України». Вартість томографа становить 5,6 млн. грн.

Також Фонд забезпечив трьохрічне безкоштовне гарантійне обслуговування апарату, а координатор проекту Вікторії Миколаюк передала онкодиспансеру сертифікат на суму 150 тисяч гривень для забезпечення витратними матеріалами на безкоштовні обстеження пацієнтів до кінця цього року. У наступному році, відповідні кошти, а це порядка 800 тисяч гривень, за словами начальника Головного управління охорони здоров’я ОДА Миколи Олінійчука, будуть виділені з обласного бюджету.

Компютерний томограф забезпечує високоякісне зображення при суттєвому зниженні рентгенівського опромінення. Спеціалізований апарат розроблений для виявлення пухлин, метастазів та студіювання пухлинного процесу. Це вже п’ятий томограф, подарований Фондом Ріната Ахметова на території Західної України в рамках програми «Рак виліковний. Своєчасна діагностика та лікування онкологічних захворювань».

Голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк подякував Фонду за таку допомогу. «Дякуючи Рінату Ахметову та його Благодійному фонду, відтепер нашим людям не потрібно буде їздити на обстеження до Австрії, Ізраїлю, Німеччини. Достатньо буде прийти сюди і отримати ту саму кваліфіковану допомогу, що отримують там за величезні гроші. Особливої подяки заслуговує головний лікар Володимир Романчук. Він не зупиняється в роботі ні на хвилину, думає над впровадженням комунікаційних технологій та про покращення умов для лікування хворих», – наголосив голова ОДА .

Голова ОДА подякував також колективу медичного закладу за роботу з підготовки приміщення для встановлення обладнання. Силами колективу, не чекаючи будівельників було розпочато ремонтні роботи і вони успішно виконані відповідно до встановлених термінів.

Начальник головного управління охорони здоров’я ОДА Микола Олінійчук, також подякував медичному колективу за ініціативність та розуміння і наголосив на важливості отримання томографа для Івано-Франківщини. «Томограф впливатиме на патологічну тканину організму, не порушуючи здорову, а це в свою чергу не забиратиме здоров’я у пацієнтів. Протягом зміни пройти обстеження на томографі може до 17 людей, а оскільки в онкодивпансері планують працювати за томографом у дві зміни, то за добу пройти обстеження зможуть до 30 осіб. Встановлення такого апарату важлива подія не лише для Івано-Франківська, а й для жителів всієї області», – сказав начальник головного управління охорони здоров’я ОДА Микола Олінійчук .

За словами координатора проекту Вікторії Миколаюк: «Встановлення апаратів такого зразка, це першочергове завдання Фонду, адже нині головне не допустити розвитку недуги, тож ми працюємо  в напрямку удосконалення діагностичного напрямку онкологічних захворювань. Хворобу набагато легше подолати, коли вона вчасно виявлена».

Обстеження на новому обладнанні проходитимуть усі, хто буде скерований спеціалістом-онкологом для проходження такої діагностики. Ще нещодавно, щоб обстежитись треба було їхати в обласну лікарню, згідно графіку прийому. Загалом же, за словами головного лікаря обласного онкодиспансеру Володимира Романчука, лише онкодиспансері  щорічно проходять стаціонарне лікування понад 4,5-5 тисяч пацієнтів, а лікарі проводять біля 3 тис. операцій. На жаль в нашій області знаходиться на обліку понад 20 тис. онкохворих.

В середньому обстеження хворих буде тривати 30 хвилин. Для того щоб люди скоріше заспокоїлись і не напружувались, в кабінеті де стоїть томограф зробили стелю з під світкою блакитного кольору та з гілочками цвіту на фоні синього неба.

Варто наголосити, що сам томограф нічого не вартий без фахових  лікарів, які проводитимуть обстеження. В онкодиспансері надали таку можливість молодим лікарям. Вони вже встигли побувати на навчаннях, які організовує Фонд Ріната Ахметова і навіть провели перші 60 досліджень на новому томографі.

Проект, який став можливим, лише за плідної співпраці влади, лікарів і Фонду Ріната Ахметова, матиме розвиток і в подальшому переконані представники Прикарпаття.

Автор: Оксана Островська, шеф-редактор тижневика "Коломийські ВІСТИ"