друкувати


М.Вишиванюк вдячний Р.Ахметову за комп’ютерний томограф для онкодиспансеру

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-17 03:45:44

Сьогодні в Івано-Франківському обласному онкологічному диспансері відбувся запуск сучасного 16-зрізового комп’ютерного томографа для діагностики та планування якісної променевої терапії. Медична установа отримала обладнання в рамках проекту Благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» «Рак виліковний. Своєчасна діагностика та лікування онкологічних захворювань».

«Проект був ініційований саме тому, що онкологічні проблеми в Україні надзвичайно значні, як і в усьому світі, - наголосила на прес-конференції для журналістів прикарпатських ЗМІ керівник проекту Вікторія Миколаюк. – За статистикою ВООЗ, кількість випадків онкологічних захворювань до 2020 року подвоїться, а до 2030 року – потроїться».

«Дякуючи Рінату Ахметову та його Благодійному фонду, відтепер нашим людям не потрібно буде їздити на обстеження до Австрії, Ізраїлю, Німеччини. Достатньо буде прийти сюди і отримати ту саму кваліфіковану допомогу, що отримують там за величезні гроші, - наголосив голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк. – Головний лікар Володимир Романчук, подяка йому, не зупиняється, думає над впровадженням комунікаційних технологій». Голова ОДА подякував також колективу медичного закладу за роботу щодо підготовки приміщення для встановлення обладнання.

За словами головного лікаря обласного онкодиспансеру Володимира Романчука, лише у цьому медичному закладі щорічно проходять стаціонарне лікування понад 4,5-5 тисяч пацієнтів. «Ми проводимо біля 3 тис. операцій, - каже лікар. – В нашій області знаходиться на обліку понад 20 тис. таких хворих».

Введений в дію комп’ютерний томограф забезпечить виявлення пухлин, метастазів та стадіювання пухлинного процесу. Обладнання дасть можливість суттєво знизити рентгенівське опромінення при дослідженнях.

«Апарат має ряд спеціалізованих онкологічних, діагностичних програм, - розповідає завідувач відділення променевої діагностики Андрій Белегай. – Пацієнт тут перебуватиме в середньому до 30 хвилин».

Томограф, як зазначив начальник головного управління охорони здоров’я ОДА Микола Олінійчук, «впливатиме на патологічну тканину організму, не порушуючи здорову». «Можна буде обстежувати протягом зміни до 17 людей, - наголосив Микола Олінійчук. – Встановлення такого апарату – подія не лише для Івано-Франківщини».

Представник Фонду Ріната Ахметова ( керівник проекту) Вікторія Миколаюк вручила головному лікарю онкодиспансеру Володимиру Романчуку сертифікат на 150 тис. грн. - на витратні матеріали для роботи томографа протягом року, і наголосила на необхідності доступного обстеження хворих за допомогою апарату. Вона зазначила – томограф в обласному центрі Прикарпаття – 5-ий за рахунком, встановлений завдяки Благодійному Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» на теренах Західної України.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА