друкувати


Володимир Довганюк: Іду до парламенту з конкретними справами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-17 11:10:20

Минулого понеділка ми дізнались увесь список кандидатів, що балотуватимуться до парламенту від нашого мажоритарного округу, до якого, нагадаємо, належить Коломия, Коломийський та Городенківський райони.

Серед кандидатів у народні депутати є і Володимир Довганюк, депутат Коломийської міської ради від партії «УДАР» Віталія Кличка. З ним і ведемо сьогодні розмову.

- Пане Володимире, ви успішний бізнесмен, керуєте кредитною спілкою, що входить в десятку найкращих в Україні. Що спонукало вас іти до Верховної Ради?

- Ви, напевне, знаєте, що девізом політичної сили Віталія Кличка є вислів «Від успіху людини до успіху країни». Але цілком виправдано буде сказати, що це також є принципом самого життя, принципом розвитку людини. Справа в тому, що за двадцятирічний термін заняття підприємництвом та фінансами я накопичив певний досвід, певні знання, які прагну реалізувати у ширшій сфері: у сфері розбудови держави та, зокрема, розвитку Коломийщини, де я прожив усе свідоме життя, і Городенківщини, де народилися мої батьки.

Йду до парламенту не з пустими словами та обіцянками, а із певним обсягом зробленої роботи за плечима. Уже три роки на теренах Коломиї я реалізовую свою соціальну програму «Ініціатива». Зокрема, у рамках цієї програми відкрито дві спеціалізовані аптеки для соціально незахищених верств населення, де пенсіонери, ветерани та інваліди війни можуть купити ліки фактично без націнки, побудовано та від реконструйовано 5 дитячих спортивних майданчиків у Коломиї та проведено низку заходів для молоді. Наприклад, вже шість років маємо дотичність до проведення «Богатирських Ігор». Також при можливості допомагаємо закладам освіти та культури: технікою, приладами, спортивним інвентарем тощо.

Великий резонанс мав ще один плід нашої роботи – книга «50 найвідоміших людей Коломийщини». У цій книзі ми намагалися змалювати портрети найбільш відомих та успішних коломиян, людей, що досягли певних життєвих висот та формують соціально-економічне, духовне та культурне життя нашого краю.  Можна згадати нашу співпрацю з коломийськими освітянами. Наприклад, ми провели конкурс серед школярів, завданням якого було написати твір «Якою я бачу Коломию майбутнього». У цьому конкурсі взяло участь більше 1000 учнів із усіх десяти шкіл міста. За результатами конкурсу були визначені переможці з кожного класу та школи. Вони отримали музичні плеєри, наплічники, мобільні телефони, ролики, книги. Двоє найкращих учнів отримали дорогі мобільні телефони. Також були відзначені школи, учні яких взяли активну участь у конкурсі. Коломийська гімназія отримала відеокамеру, школа № 4 отримала комп’ютер та стереосистему, школа №2 – офісний пристрій із сканером, принтером та ксероксом. Цим конкурсом ми хотіли показати, що знання повинно високо цінуватися. Надіюся, що цим конкурсом заохотили дітей до навчання та до усвідомлення того факту, що лише воно відкриє шлях до життєвого успіху.

Робота проводиться, але, як кажуть, апетит приходить в процесі їди (сміється). Робота у парламент, на мою думку, просто збільшить перелік можливостей для того, щоб щось зробити та змінити в нашому окрузі, адже саме із змін на місцях розпочнеться зміни в усій державі. До слова хочу привести один приклад: нещодавно журналісти виявили водія звичайної київської міської маршрутки, який носить піджак із жилеткою та метеликом, з усіма вітається, а зі здачею дає цукерку. Люди, які заходять у транспорт, одразу починають посміхатися і хочуть один одному допомогти. Ось так ми маємо міняти країну, - самі творити атмосферу навколо себе. У багатьох випадках лише ми самі, кожен своїм невеликим ділом зможемо побудувати позитивне та справедливе суспільство. 

- Скажіть, якими політичними критеріями Ви керуватиметись у парламентській діяльності у разі обрання Вас депутатом. Чи можете дати гарантію своїм виборцям, що не зміните свою політичну позицію та не перейдете в іншу фракцію, зокрема провладну?

- На з’їзді партії «УДАР» кожен кандидат у депутати від нашої політичної сили, зокрема і я, склав присягу перед колегами та виборцями. Згідно цієї присяги усі майбутні депутати від «УДАРу» зобов’язуються увійти до фракції «УДАРу» та перебувати у ній протягом всієї каденції, не голосувати за законопроекти, які створюють загрозу національним інтересам України та за жодних обставин не входити до коаліції із Партією регіонів та її сателітів.

Всім відомо, що наша партія є проукраїнською політичною силою, що виступає за західний вектор розвитку України, євроінтеграцію, українську мову як єдину державну тощо. Оце власне і є ця політична платформа, якої я дотримуюсь.

- Політика політикою і дуже важливо, щоб Коломийщина мала депутата, який би займав проукраїнську позицію, однак не менш важливими є економічні, соціальні та культурні питання. Яка галузь для вас буде пріоритетною у депутатській діяльності?

- Скажу, що насамперед – це виконання програми партії «УДАР», а ми маємо справді європейську програму, реалізація якої наблизить Україну до цивілізованих стандартів. Права людини, справедливе судочинство, боротьба з корупцією, розвиток економіки, забезпечення рівних можливостей - ось пріоритети нашої політичної сили.

Що стосується мене особисто, то за освітою я економіст і більше, ніж десять років працюю у сфері фінансів. Тому мені було б цікаво працювати у цій сфері, тим паче, що вже маю деякі законодавчі напрацювання в цьому напрямку.

Найперше, що зроблю у парламенті у разі мого обрання - внесу пропозиції та зміни до законопроектів, щоб спростити процедури для ведення бізнесу. Це, зокрема реалізація принципу єдиного вікна та прозорого офісу у всіх питаннях взаємодії підприємця із державою. Також разом із деяким колегами економістами із нашої партії ми розробили законопроект, який скорочує кількість загальнодержавних податків та зборів та максимально спрощує процедури їх сплати та звітності.

- Коломийщина та Городенківщина - райони, які мають досить потужний потенціал для розвитку, однак використовують його не до кінця: сільськогосподарські землі пустують, і так зруйновані дороги руйнуються дальше, туристи до нас майже не їдуть, а навпаки - наші земляки виїжджають за кордон у пошуках кращої долі…

- Справа в тому, що сама система місцевого самоврядування така. Місцеві громади в Україні без грошей і без повноважень. Більше, ніж половину того, що заробляє громада, йде до Києва… Тому , найперше, що слід зробити у цій галузі – це домогтися того, щоб усі кошти, що надходять до місцевого бюджету від податку на доходи фізичних осіб, податку на землю на нерухомість залишались на місцях. Це дозволить містам та селам вкладати гроші у власний розвиток, а не животіти та стояти з протягнутою рукою у Києві.

Що стосується Коломиї, то як депутат міської ради добре знаю проблеми міста та району, найбільшими із яких є недофінансування міського бюджету, через яке постійно страждають вчителі, лікарі та інші працівники бюджетних установ та мала кількість робочих місць. Саме вирішенню цих проблем присвячу себе із перших днів роботи у парламенті. Також маю на меті створити у медичних закладах Коломийщини та Городенківщини лікарняну касу як додаткове джерело фінансування сфери охорони здоров’я за рахунок солідарно накопичених цільових персоналізованих внесків юридичних і фізичних осіб. У випадку захворювання лікарняна каса забезпечує хворого ліками, допомагає у проведенні лабораторних досліджень, а у разі оперативного втручання - витратними матеріалами. За організаційно-методичними особливостям лікарняні каси можна розглядати як варіант добровільного медичного соціального страхування.

Загалом я не люблю ділитись планами. Вважаю, що перш, ніж про щось розповідати, це треба зробити і виконати. Найбільше у своєму житті я ціную довіру людей, тому що її важко здобути, але легко втратити. Тож буду робити все для того, аби виправдати сподівання коломиян.

Спілкувався Віктор Фітьо