друкувати


Оливкова олія захищає кістки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-17 10:30:08

Раціон, багатий оливковою олією, зберігає кістки, встановили співробітники Госпіталю доктора Хосепа Труета. Якщо дотримуватися Середземноморської дієти протягом двох років, то показники, пов'язані з утворенням кісткової тканини, значно зростуть. Значить, олія захищає від остеопорозу, роблять висновки медики.

Ефект олії перевірили на 127 добровольцях 55-80 років, які мінімум два роки сиділи на Середземноморській дієті. Їх в довільному порядку розділили на три групи. Одна група сиділа на Середземноморській дієті та горіхах, друга – на дієті з оливковою олією, а третя була прихильниками раціону зі зниженим вмістом жиру.

Біохімічні показники остеокальцину, глюкози, загального холестерину, холестерину ЛПВП і тригліцеридів лягли в основу дослідження. Їх рівні замірялися на самому початку експерименту і через два роки.

Це дозволило встановити, що лише другий варіант раціону був пов'язаний із значним збільшенням концентрації загального остеокальцину та інших маркерів, що стоять за формуванням кісток. Також не відзначались зміни в концентрації сироваткового кальцію в другій групі, на відміну від інших двох.

Джерело: Освітній портал