друкувати


Михайло Свистович: Mи попередили владу, що будемо діяти цинічно

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-14 01:30:40

Географія громадянської кампанії «Помста за розкол країни» включає 34 мажоритарних виборчих округи – від Волині до Донбасу. Про це розповіли вчора, під час прес-конференції в Івано-Франківську активісти громадського руху «Відсіч» Михайло Свистович та Ольга Сало.

З їх слів, кампанію було започатковано 14 травня цього року коли представники «Відсічі» занесли до офісів Партії регіонів та Народної партії Володимира Литвина попередження про неприпустимість прийняття розроблених на той час шести законопроектів, що, як переконані функціонери руху, загрожують національній безпеці та національним інтересам України. Йдеться, зокрема, про законопроекти про зменшення квот на українську музику, про захист суспільної моралі, про засади державної мовної політики та інші. «Ми попередили, – що розпочнемо кампанію, – розповідає Михайло Свистович, – Ми попередили: ми не будемо одноклітинними амебами чи жабами, які реагують тоді, коли їх вколять. Ми не будемо піднімати зараз народ проти вас. Ми зробимо так, як на початку 2000-х. Акція «Україна без Кучми» – фактично тоді не було масштабних акцій протесту, але ми підготували народ і це призвело до помаранчевої революції. Тому ми пішли в регіони готувати народ».

Головна «зброя» «Відсічі» – листівки, які поширюються прихильниками руху в різних регіонах (наразі, як вже зазначалось, це 34 мажоритарних округи від Волині до Донбасу) і в яких їх автори пишуть конкретні приклади протиправної діяльності того чи іншого кандидата від Партії регіонів чи їх союзників, які дають людям підстави не голосувати за таких кандидатів.

«Ми попередили владу, – продовжує М.Свистович, – що будемо діяти цинічно. Якщо сусід мені щось написав на дверях, а я не можу через суд притягнути до відповідальності і при цьому я знаю, що він краде електроенергію, то я напишу на нього скаргу і його оштрафують. Так і ми діємо – ми не говоримо про мову. Ми говоримо, яка погана Партія регіонів і чому не варто а неї голосувати».

За словами активіста «Відсічі», спочатку така діяльність його колег сприймалася чиновниками спокійно, а «потім влада почала нервувати». Зокрема, активістів руху почали все частіше затримувати і притягувати до адміністративної відповідальності. Наразі, як стверджує пан Свистович щодо волонтерів руху вже складено 50 адмінпротоколів.

Автор: Сергій БІЛИЙ